Nevs i nytt samarbete – ska utveckla elbilar med Iconiq Motors

Svenska elbilstillverkaren Nevs har tagit ett viktigt steg för att börja leverera teknik till andra bilmärken. På bilsalongen i Shanghai skrevs ett samarbetsavtal mellan Nevs och kinesiska Iconiq Motors.

"Jag är glad för partnerskapet med Iconiq som delar Nevs vision om hållbar mobilitet. Båda företagen kommer bidra för ett bättre gemensamt resultat, säger Mattias Bergman, vd för Nevs.

Målet är att Nevs och Iconiq ska utveckla nya elbilar under respektive märke. Bilarna från Iconiq ska byggas i Nevsfabriken i kinesiska Tianjin som är under uppbyggnad. Nevsbilarna ska byggas både i Tianjin och Trollhättan.

Samarbetet ska pressa ned kostnaderna för utvecklingen av nya elbilar. Som en del av samarbetet ska Nevs utveckla en ny elbil i E-segmentet, där bland andra Audi A6 och BMW 5-serie ingår. Bilen ska börja byggas 2020 och ska enligt uppgift bli något större än 5-serien.

Iconiq Motors är ett relativt nytt elbilsmärke och företaget visade upp den eldrivna modellen Seven på bilsalongen i Shanghai. Den ska sättas i produktion 2019. Iconiq Seven finns i två versioner: en familjebuss och en lyxig "chefsexpress" med gott om plats för att jobba mobilt på väg till mötet eller privatplanet.

Nevs tog över den så kallade Phoenix-plattformen från Saab och en vidareutvecklad version av den plattformen ska ligga till grund för den nyutvecklade Nevsbilen. Bilden visar konceptbilen Phoenix.

På sin hemsida skryter Iconiq Motors inte bara om nya familjebussen Seven utan också om IQ, en digital personlig assistent, och Lounge & Pilot Club som ska erbjuda "ett nytt sätt att köra och bli skjutsad".

Nevs första bilmodell blir en eldriven version av Saab 9-3 som ska säljas i Kina. Eventuellt kan den följas av fler 9-3-versioner innan den helt nyutvecklade elbilen dyker upp på marknaden 2020.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Nevs verkar vara på rätt väg!
Ja
117
33
Nej