Northvolt kommenterar trög start för jämn könsfördelning: Alla på hemsidan är män

Peter Carlsson är vd för Northvolt.

Den nya batterifabriken som ska byggas i Norden är ett enormt industriprojekt.

Peter Carlsson, som är vd för företaget Northvolt, låter uppenbart stolt när han beskriver de höga ambitionerna för det nystartade företaget. Europas största batterifabrik med tusentals anställda och marknadens mest avancerade batterikemi!

På hemsidan finns dock en detalj som inte känns fullt så modern, nämligen att samtliga personer i ledningen och i företagets så kallade "advisory board" – alltså rådgivarna – är män.

Att eftersträva en jämnare könsfördelning skulle förmodligen göra mycket för att få fler kvinnor att överväga teknikbranschen, som tyvärr har ett långt track record av skev könsfördelning. Northvolt är dessutom ett företag som storsatsar på socialt ansvarstagande och hållbarhet.

"Vi jobbar väldigt, väldigt hårt med att få en bra balans"

Så mansdominerat som företaget framstår på hemsidan är dock inte Northvolt. Peter Carlsson säger i en kommentar till Recharge att företaget eftersträvar en jämnare könsfördelning och att flera nyanställningar inte offentliggjorts än.

"Vi jobbar väldigt, väldigt hårt med att få en bra balans både i vår advisory board och i teamet. Redan idag har vi över 30 procent kvinnor i teamet. Vi har två kvinnor med i ledningen. Det har vi inte kommunicerat, det kommer vi göra i nästa vecka. Det är rekryteringar vi är stolta över. Vi har också tagit in kvinnlig kompetens i vår advisory board och i vår styrelse, men vi ville vänta tills vi fått allt klart. Vi kommer troligtvis gå ut i nästa vecka kring de senaste rekryteringarna."

Peter Carlsson upprepar hur viktigt det är med en bra balans.

"Jag tror väldigt starkt på att det skapar den bästa dynamiken för framgång."

Northvolts hemsida den 26 april.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är viktigt med en jämnare könsfördelning i bilbranschen.
Ja
16
16
Nej