Northvolts batterifabrik: Här är svenska kommunerna som går vidare

Northvolts batterifabrik: Här är svenska kommunerna som går vidare

I flera månader har svenska kommuner försökt charma sig in hos nystartade batteriföretaget Northvolt. Målet är att bygga en Europas största fabrik för litiumjonbatterier och ett tiotal kommuner gick vidare till "final".

Nu avslöjar Northvolt att ett antal svenska kommuner gått vidare i processen. Kommunerna är Luleå, Skellefteå, Gävle, Västerås, Norrköping, Mariestad-Skövde, Göteborg och Malmö. Med i planerna är också de finska orterna Vasa och Kotka-Hamina. Nyheten presenterades på en presskonferens under onsdagen.

Efterfrågan på batterier kommer öka enormt de närmaste åren, tror Northvolt, inte minst på grund av att fler biltillverkare satsar på elbilar. Bakom Northvolt står bland annat Peter Carlsson som tidigare jobbat på Tesla under Elon Musk.

Fabriken är en investering på uppemot 40 miljarder kronor och Northvolt ska inleda flera finansieringsrundor för att få in kapital.

Varför byggs en jättefabrik för batterier?

Northvolt är inte ensamma om gissningen att efterfrågan på batterier kommer öka explosionsartat de kommande åren – och inte bara på grund av att biltillverkarna storsatsar på elbilar och ska lansera flera nya modeller, utan också eftersom elektrifieringen dyker upp i bussar, lastbilar, anläggningsfordon, båtar och hembatterier.

"En elmotor är mycket mer energieffektiv än en förbränningsmotor", säger Peter Carlsson.

2025 tror han det finns ett behov av en batterikapacitet på 200 gigawattimmar. 2015 var den siffran fem–sex GWh i Europa. De batterifabriker som är planerade i Europa har kapacitet på mindre än tio GWh, enligt Peter Carlsson, som beskriver ökningen som "enorm". Northvolts fabrik ska ha kapacitet på upp till 32 GWh.

"Det krävs stora investeringar i batteriproduktion, förutsatt att inte alla batterier ska komma från Asien", säger han.

Målet med Northvolts fabrik är att använda skalfördelar för att pressa priserna. En stor fabrik kan alltså producera batterier billigare än en liten. Northvolt satsar också på att få in en fot tidigare i produktionskedjan, redan i litiumgruvan. Det ger lägre priser som bilindustrin behöver för att driva på elektrifieringen, tror Northvolt.

Varför just i Norden?

Den här typen av fabrik konsumerar enormt mycket energi och Nordens energisystem är klimatsmart. Peter Carlsson säger att det sänker koldioxidutsläppen under produktionen och han siktar på att bygga "de grönaste batterierna på marknaden för att driva bort behovet av fossila bränslen".

"Det är viktigt för Europa att omställningen sker med europeisk industri. Det här är ett koncept som gör att vi kan utmana den asiatiska dominansen", säger Peter Carlsson.

Så valdes orterna

Intresset från kommunerna har varit enormt. Northvolt frågade först 20 kommuner men nästan 40 kommuner kom in med förslag kring deras förutsättningar. 

"Man kan inte bara plugga in den i vilket vägguttag som helst"

Utgångspunkten för Northvolt har främst varit att kommunen ska klara fabrikens energikrav på nästan 2,4 terawattimmar per år. Men kommunen får också pluspoäng om den ligger nära ett tekniskt universitet som bedriver forskning och om logistik och kommunikationer kan skötas på ett smidigt sätt. Andra kriterier är gott om plats – Northvolt kan växa till uppemot 200 hektar – och förmågan att locka arbetskraft.

"Det är speciella krav, man kan inte bara plugga in den i vilket vägguttag som helst", säger Peter Carlsson.

Tight tidsplan: Första spadtaget 2018

Redan under andra halvåret nästa år siktar Northvolt på att ta första spadtaget. Det ställer stora krav på platsen, organisationen och olika typer av tillstånd. Produktionen ska komma igång 2020 och fabriken ska vara helt färdigställd 2023.

Vad händer nu?

Northvolt ska åka runt till platserna och gräva djupare i förutsättningarna. Under sommaren, förmodligen i juni eller juli, kommer besked om vilka två kommuner som går vidare till nästa steg. Efter sommaren kommer besked om vilken kommun som "vinner".

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här projektet ser jag fram emot!
Ja
187
10
Nej