Så funkar Northvolts nya jättefabrik: Ska anställa minst 2.500 personer

Illustration: Sweco/Northvolt

Northvolt ska bygga Europas största batterifabrik för litiumjonbatterier och bakom projektet står bland andra den så kallade "Teslasvensken" – Peter Carlsson, som tidigare jobbat på Tesla.

Under onsdagen kom beskedet att Northvolt går vidare med åtta svenska kommuner och två finska. Det är alltså någon av dessa kommuner som ska bli hem för Northvolts batterifabrik som ska köras igång 2020.

Fabriken är till väldigt stor del automatiserad, avslöjade Peter Carlsson på en presskonferens under onsdagen.

"Även om vi kommer anställa mellan 2.500 och 3.000 personer så är det väldigt mycket processindustri. Den arbetskraft vi behöver är av ganska hög nivå, som processingenjörer, kvalitetsingenjörer och experter på material och logistik", sa han.

Ambitionen är tydlig: Northvolt ska ha världens modernaste produktionssystem för batterier. Redan nu söker Northvolt flera personer som bland annat ska jobba med elektronik, miljö och teknik.

Vid sidan om själva fabriken kommer också andra företag etablera sig i kommunen, enligt Northvolt. På så sätt skapas ett ekosystem med teknikföretag, leverantörer och andra intressebolag. Peter Carlsson tror att det här kommer förskjuta den geografiska balansen norrut för branschen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att Northvolt kan hålla tidplanen och köra igång produktionen 2020.
Ja
62
22
Nej