Första intrycket av vätgasbilen Honda Clarity: Silkesmjuk drivlina men få tankstationer

Första intrycket av vätgasbilen Honda Clarity: Silkesmjuk drivlina men få tankstationer

Hur funkar egentligen en vätgasbil till vardags? Honda har lanserat en "miljöbilstrio" under namnet Clarity, och modellen finns i tre varianter: som elbil, laddhybrid och bränslecellsbil. Autocar har provkört bränslecellsversionen.

Först och främst finns det inga uppgifter om Honda Clarity Fuel Cell kommer till Sverige, och inte heller till vilket pris. Det är framför allt bristen på tankställen som gör att bilen blir svår att sälja, enligt Honda i Sverige. Autocar går ett steg längre och skriver att Clarity Fuel Cell inte alls ska säljas i Europa förrän nästa generation visas upp om fem år.

Men det är ändå intressant att ta reda på hur bilen är. Den ska säljas i USA och Japan där nätverket av vätgasmackar är bättre utbyggt.

Så varför väljer Honda ens att visa upp modellen och anordna en provkörning? Förmodligen för att sätta konkurrenten Toyota på plats, som redan säljer vätgasmodellen Mirai i Europa.

Tekniskt har Honda minskat storleken på drivlinan och den får nu plats under motorhuven på ett utrymme som är mindre än en 3,5-liters bensin-V6-motor. Det finns två vätgastankar med en total kapacitet på fem kilo. Tankarna är placerade under och bakom baksätet. Räckvidden enligt NEDC-körcykeln är ungefär 65 mil vilket borde innebära omkring 45 mil i verklig körning.

Hur är den då att köra? Bekväm, lättkörd, mjuk och tyst, enligt Autocar. Interiören är rymlig men bagageutrymmet är inte riktigt så stort som väntat med tanke på hur stor bilen är. Vätgastankarna kräver sin plats och utrymmet har konstig form.

Bilen beter sig som en batterielbil när den sätter iväg från stillastående – kraften finns tillgänglig tidigt och det finns ingen konventionell växellåda. Drivlinan ger ifrån sig ett "hummande" ljud vid gaspådrag och ett vinande ljud när föraren släpper upp gaspedalen och bromskraftåtervinningen aktiveras.

"Den fridfulla körupplevelsen kommer kännas igen av alla som känner till Toyota Prius, förutom att Clarity är ännu mjukare. Det går absolut att tänka sig den här drivlinan i en Rolls-Royce", skriver Autocar.

Auto Express håller med och skriver att drivlinan är helt tyst i motorvägsfart, men vinandet under acceleration kan definitivt höras. Känslan i bromspedalen är inte alltid lätt att få till i elektrifierade bilar men här känns den riktigt bra. Bilen gör ett bra jobb med att dölja all komplex teknik, skriver tidningen.

Körkänslan är kanske inte livlig eller rolig, skriver Car and Driver, men den är trevligare än tjänstevikten på 1.800 kilo gör gällande.

Vi har säkert alla olika åsikter om designen, men Clarity verkar i alla fall inte väcka lika mycket anstöt som Toyota Mirai.

Tillbaka till Sverige. Honda Clarity lär alltså inte bli någon storsäljare – om den någonsin kommer säljas i Sverige – förrän tankinfrastrukturen blir bättre. Men Honda är ett av företagen som försöker ändra på det.

"Vi tillsammans med andra tillverkare och gasproducenter jobbar hårt på många sätt för att utvecklingen av tankstationer i EU ska skyndas på, bland annat genom Hydrogen Council och Vätgas Sverige", säger Elisabeth Levinsohn, pr-chef på Honda i Sverige.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Låter intressant, tycker jag!
Ja
14
20
Nej