Volvo och Scania får se upp – här är första bilden på Teslas lastbil

Elon Musk har lovat att Tesla ska lansera en lastbil, och nu får vi se en första teaserbild på hur den kommer se ut.

Lastbilen ska visas upp officiellt i september men Teslachefen skryter redan nu om vad den ska vara kapabel till. Enligt honom slår den konventionella diesellastbilar både när det gäller vridmoment och räckvidd.

Snabb acceleration är ju något vi vant oss vid att Tesla ofta skryter om i Model S och Model X, men enligt Elon Musk ska även lastbilsförare kunna ta del av den kvicka accelerationen.

"Det blir en väldigt rask lastbil. Du kan köra den som en sportbil", sa Elon Musk när han höll en presentation i Vancouver under fredagen.

Just räckvidden har annars varit något som fått många lastbilstillverkare att tveka inför att lansera eldrivlinor. Batterier är tunga och varje kilo som äts upp av batteripaket innebär mindre utrymme för den viktiga lasten.

Teslas lastbil skulle kunna någon ny lösning för batterierna som inte finns på personbilarna, eller kanske möjlighet att byta batterier på rastplatserna längs vägen, men det är en idé som skrotades för Teslas personbilar. Lastbilen skulle förstås också kunna laddas när den ändå står stilla – exempelvis när den lastas eller lossas, eller när föraren måste ta paus.

Mercedes ska börja testa en eldriven lastbil, men den är inte främst tänkt för fjärrtrafik utan för något kortare turer i storstäder.

Nystartade företaget Nikola har en lite annorlunda idé: det här är en bränslecellsdriven lastbil som tankas med vätgas.

Även Toyota experimenterar med vätgaslastbilar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag är övertygad om att eldrivlina med batterier är en bra lösning för tunga trafik, som lastbilar.
Ja
189
130
Nej