Batteripaketet i BMW i3 håller bättre än förväntat – ägare berättar

Batteripaketet i BMW i3 håller bättre än förväntat – ägare berättar

Efter närmare tre år och 11.200 (svenska) mil kan amerikanen Tom Moloughney summera sitt ägande av elbilen BMW i3 REx. I artikeln som publicerades på "Inside EVs" ger Tom många handfasta tips på hur man beräknar räckvidd och själv kan mäta förändringar i batteripaketet.

Tom Moloughney har alltså kört nästan 4.000 mil per år, vilket är en rätt lång sträcka för de flesta som pendlar till jobbet. När bilen var ny uppmätte Tom en genomsnittlig, elektrisk räckvidd på 125 kilometer per laddning. När det nu gått tre år har räckvidden sjunkit till 120 kilometer i genomsnitt, en försämring med fyra procent. Med försiktig körning går det fortfarande att nå 134 kilometer, som mest.

Under dessa tre år uppskattar Tom Moloughney att han genomfört cirka 1.000 fulla uppladdningscykler (nästan en per dygn). I BMW:s garantiåtagande lovar man att batteripaketet ska behålla minst 70 procent av sin kapacitet efter åtta år eller 16.000 mil, och det löftet verkar man alltså kunna infria med råge.

Tom Moloughney betonar att batteripaketets försämring sannolikt inte följer en linjär kurva. Men de som letar efter en begagnad BMW i3 behöver inte vara överdrivet rädda för att batteriet ska försämras på något radikalt sätt.

De erfarenheter som Tom Moloughney redovisar för sin BMW i3 liknar de som många Teslaägare upplevt. Sajten Teslanomics har samlat in Teslaägarnas uppgifter och de behåller till stor del sin kapacitet, trots lång körsträcka. När Teslabilarna är fyra år gamla har de i snitt kvar 94 procent av kapaciteten. Snabbladdning verkar inte heller påverka kapaciteten, som en del trott.

BMW i3 battery

Så här ser batteripaketet ut i BMW i3. Batterierna och andra elektriska komponenter tillverkas i BMW:s fabrik i Dingolfing.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag upplever inte det som ett problem att batteripaketen tappar en del av sin kapacitet.
Ja
61
38
Nej