Nu kan du förhandsboka Teslas nya solpaneler

Nu kan du förhandsboka Teslas nya solpaneler

Tesla har öppnat förhandsbokningarna av de nya takplattorna med inbyggda solcellspaneler. De finns i fyra olika varianter, men två av dem dyker upp först om ett halvår.

I oktober presenterade Tesla de nya solcellspanelerna i form av takpannor. De kan kopplas ihop till Teslas hembatteri Powerwall som har en kapacitet på 14 kWh. Tanken är att solcellspanelerna ska se ut precis som vanliga takpannor när man står i gatunivå och tittar upp på taken.

Enligt Tesla kostar takpannorna ungefär 21,85 dollar per kvadratfot för en genomsnittlig villa. Det blir 2.100 kronor per kvadratmeter, före eventuella subventioner. Då består inte hela taket av solpaneler utan det är 35 procent av takpannorna som faktiskt innehåller solceller. Enligt Elon Musk kommer de flesta köpare ha mellan 40 och 70 procent "solcellstakpannor". Samtliga takpannor levereras dock av Tesla oavsett om de innehåller solceller eller inte och det ska inte synas på avstånd vilka takpannor som innehåller solceller.

Ett tak på 100 kvadratmeter skulle alltså kosta 210.000 kronor att förse med solcellspanelerna. Sedan kan det finnas subventioner som gör installationen billigare, och målet är förstås att elektriciteten på sikt ska bli mycket billigare än om den levereras av ett elbolag.

"Även om solpannorna är dyrare att köpa kan det mer än kompenseras av energivärdet som panelerna producerar. I många fall blir hemmets elräkning lägre över tid än kostnaden för taket", skriver Tesla i ett blogginlägg.

Leveranserna till kunder som lägger en beställning idag körs igång 2018. Att förboka solpanelerna kostar 8.800 kronor.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag vill ha solcellspaneler på mitt tak!
Ja
133
3
Nej