Så känns det att åka genom biltunneln i 200 km/h

[Warning, this may cause motion sickness or seizures] This is a test run of our electric sled that would transport cars at 125 mph (200...

Annons
Annons

Elon Musk har en storslagen plan på hur han ska komma undan bilköerna: att bygga snabba biltunnlar under marken, med tillhörande ”hissar” som tar bilarna från gatuplan ned i underjorden.

Väl där ska bilarna placeras på ”slädar” som skjuts fram i hastigheter på upp till 200 km/h. Nu visar Elon Musk en film på Instagram på hur det kommer se ut. Systemet kommer själv kunna byta mellan tunnlar beroende på vart bilföraren är på väg, och eftersom bilen är placerad på en släde behöver inte bilen slösa på strömmen.

Planen är att den första tunneln ska gå från flygplatsen LAX till Sherman Oaks, en vägsträcka på fem mil som idag tar en timme och tio minuter att köra utan trafikstockningar. Sträckan mellan Westwood och LAX, som idag tar 15 minuter att köra utan trafik, ska gå på fem minuter. Trafiken i Los Angeles är ökänd och sträckorna tar mångdubbelt längre tid att köra i rusningstrafik.

I framtiden hoppas Elon Musk bygga tunnlar i hela Los Angeles.

Tunnelplanerna har stött på en del kritik från olika håll, framför allt eftersom det ju redan finns biltunnlar och breda motorvägar – men det har inte inneburit lättare trafiktryck, utan tvärt om har trafiktrycket ökat ytterligare. Att bredda 405-motorvägen i Los Angeles med fler filer gjorde till exempel att pendlingstiden ökade med en minut.

Entry hole, staging area and starting tunnel for Boring Machine 1 (aka Godot) now complete

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Cutterhead in operation at standard industry speed. Planning to jack this up by a factor of ten or more.

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Annons
Annons
Rulla till toppen