Nej, elnätet brakar inte ihop om alla köpte elbil

Foto: Bigstockphoto En av de vanligaste myterna om elbilar handlar om att elnätet helt enkelt inte klarar av omställningen. När svenska bilköpare väljer elbilar i...

Annons
Annons
Nej, elnätet brakar inte ihop om alla köpte elbil
Foto: Bigstockphoto

En av de vanligaste myterna om elbilar handlar om att elnätet helt enkelt inte klarar av omställningen. När svenska bilköpare väljer elbilar i större utsträckning brakar elnätet ihop av trycket när alla ska ladda sin bil, enligt vissa.

Men det stämmer inte – åtminstone inte enligt branschorganisationen Energiföretagen. Det skulle räcka med 13 TWh per år för att alla svenska bilar ska kunna laddas med el. Totalt ligger den svenska elanvändningen på 140 TWh per år, skriver Dagens Industri.

”Generellt har vi ett väldigt välbyggt elnät i Sverige, men det kan förstås uppstå situationer där förstärkningar behöver göras, inte bara på grund av en omställning till elbilar utan främst drivet av att exempelvis gamla fritidsområden omvandlas till permanentboenden med hög exploateringsgrad”, säger Marcus Henriksson, produkt- och tjänsteutvecklare på Fortum Charge & Drive, till DI.

En miljon elbilar skulle kräva energi som motsvarar mindre än hälften av dagens vindkraft. Eftersom många elbilsägare dessutom laddar elbilen på natten kan elbilarna hjälpa till att jämna ut energiflödet och balansera toppar i elnätet.

Annons
Annons
Rulla till toppen