Nevs bekräftar: Nya elbilen ska säljas även i Europa

Nevs bekräftar: Nya elbilen ska säljas även i Europa
Nevschefen Mattias Bergman säger att företaget ska finnas även i Europa. Arkivfoto: Nevs

Det är full aktivitet hos Nevs i Trollhättan. I de tidigare Saablokalerna utvecklas flera nya elbilar, och målet är nu att visa upp två konceptbilar på teknikmässan CES i Shanghai i juni, skriver Sveriges Radio P4 Väst.

Vi skrev tidigare om några mystiska bilder som publicerades på sajten Car News China. De skulle föreställa den eldrivna version av gamla Saab 9-3 som Nevs ska visa upp. Men enligt en entusiastsajt visar bilderna inte alls elbilen som Nevs ska presentera – den kommer se annorlunda ut.

Den ena konceptbilen ska visa Nevs första elbil som alltså baseras på Saab 9-3, och som varit på gång länge. Den ska ha en räckvidd på 30 mil och designen kommer skilja sig en del från den produktionsfärdiga versionen, som kommer senare. Modellen ska börja byggas först sommaren 2018 i kinesiska Tianjin trots att den är färdigutvecklad nu, enligt Nevs.

Den andra konceptbilen visar en helt ny elbil som bygger på Saabs tidigare plattform Phoenix, som Nevs har modifierat och vidareutvecklat. Den hamnar i ungefär samma storleksklass som BMW 5-serie men kan enligt uppgift bli något större än 5-serien. Bilen utvecklas tillsammans med kinesiska Iconiq Motors.

Det är ingen hemlighet att Nevs främst siktar på att sälja bilar i Kina. Nevs vill också förnya bilägandet och de första 150.000 exemplaren av "Nevs 9-3" ska säljas till ett kinesiskt leasingföretag. Men Nevs ska finnas i Europa också, enligt Nevs vd Mattias Bergman.

"Under slutet av 2018 kommer vi börja med mindre flottor även nära oss här i Sverige", säger han till P4 Väst.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror Nevs kommer bli en stor och viktig spelare i elbilsbranschen.
Ja
146
105
Nej