Ny studie om elbilar vid trafikolyckor: Riskerna är inte klarlagda

Ny studie om elbilar vid trafikolyckor: Riskerna är inte klarlagda
Foto: Bigstockphoto

Det säljs fortfarande få elbilar och hybridbilar jämfört med konventionella bilar, men antalet ökar år för år. Med fler elektrifierade bilar på vägarna ställs också högre krav på räddningstjänsten vid en trafikolycka.

Generellt sett har personalen på räddningstjänsten liten erfarenhet av elbilar och hybrider i trafikolyckor. Det visar en ny studie gjord av forskare vid Statens väg- och trafikforskningsinstitut (VTI), med djupintervjuer av räddningstjänsten.

"De lär sig efter hand som de stöter på problemen", säger Christina Stave, forskare på VTI, i ett pressmeddelande.

Christina Stave är forskare på VTI.

Enligt henne är riskerna – exempelvis hur risken för elchocker minskas – inte klarlagda. Räddningstjänsten behöver bättre information om hur en elektrifierad bil ska identifieras och hanteras.

Elbilar är inte mer riskfyllda än konventionella bilar, enligt intervjupersonerna

Elbilar och hybrider brukar ha säkerhetssystem som stänger av elen vid en olycka, men den kunskapen måste också räddningstjänsten ha, och idag finns det stora skillnader i hur mycket de olika räddningskårerna kan om elektrifierade bilar.

Forskarna bakom studien vill se ett nytt samarbete för att kunna hantera elektrifierade bilar på rätt sätt. Information om hur det ska göras ska samlas in och spridas "på ett systematiskt sätt". Räddningstjänsten vill helt enkelt ha ett centraliserat system, som uppdateras automatiskt, där de enkelt kan se om en bil är en elbil eller hybrid och hur den i så fall ska hanteras vid exempelvis bilbrand. Personalen ska alltså inte behöva chansa i skarpt läge.

"Räddningstjänsten skulle behöva mer resurser för utbildning och träning för att hålla sig à jour med den tekniska utvecklingen och för att kunna vara proaktiva", står det i pressmeddelandet.

Den gamla myten att elbilar skulle vara farligare än bilar med förbränningsmotorer vid en olycka verkar dock vara just en myt. Däremot kan elektrifierade bilar behöva hanteras på ett annat sätt än "vanliga" bilar.

"Det tål att upprepas att intervjupersonerna inte ser elbilar som mer riskfyllda än en konventionell bil", står det i studien.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag litar på att räddningstjänsten klarar av att hantera elbilar och hybrider på ett bra sätt.
Ja
23
10
Nej