Storsatsar på elbilstekniken som hyllas av Elon Musk – ska komplettera batterier

Foto: Skeleton Technologies

Ett litet och relativt nystartat företag i Estland investerar nu miljonbelopp för att skala upp produktionen av superkondensatorer, som kan göra framtidens elbilar bättre.

En superkondensator är inget nytt påhitt i bilvärlden. I december skrev vi om ett företag som tagit fram en ny typ av superkondensator som tar mindre plats än ett vanligt batteri, och tillverkningen kan göras mer klimatsmart. Dessutom kan superkondensatorer hantera varmt och kallt klimat bättre än batterier och de ska klara uppemot en miljon laddcykler. En av forskarna bakom projektet beskrev tekniken som en "game changer".

Nu får tekniken ännu mer fart, när estländska Skeleton Technologies bygger en ny produktionslina i Tyskland som ska bygga fyra miljoner superkondensatorceller om året. På så sätt vill företaget locka de tyska biljättarna.

Läs också: Elbilsskolan: Så fungerar batterierna i elbilar

Skeleton säger sig ha en fördel jämfört med konkurrenterna som ska ge dubbelt så hög energitäthet.

"Superkondensatorer är redan mer ekonomiskt för många använingsområden, särskilt när kraften inte behövs i mer än 30 sekunder. Men vi jobbar också hårt med att öka energitätheten", säger Oliver Ahlberg till ZDnet.

Enligt honom kommer tekniken inte ersätta batterier helt, utan snarare komplettera. Kapaciteten i en superkondensator är inte lika hög som i ett batteri men superkondensatorn kan lagra och ge ifrån sig energin mycket snabbare. Tekniken skulle till exempel kunna användas i bilar med mildhybridsystem, eller för bromskraftsåtervinning, som tar tillvara energin som uppstår när föraren bromsar.

Foto: Getty Images

För sex år sedan gick Teslachefen Elon Musk ut med en hyllning till superkondensatorerna men sa också att det skulle behövas ett genombrott i energitäthet för att tekniken skulle fungera i elbilar.

"Det var Elon Musk som kom med det vågade uttalandet att det blir superkondensatorer och inte batterier som kommer stå för genombrottet för framtidens teknologier. Vårt företag gör verklighet av den framtiden", säger Taavi Madiberk, en av Skeletons grundare, i ett uttalande.

Superkondensatorer kommer spela en helt central roll för att förbättra prestandan i batterier i framtiden. Åtminstone enligt många av de 600 chefer och experter inom energiindustrin som deltog i en undersökning gjord av Lloyd's Register.

Superkondensatorerna kommer inte av sig själva ladda elbilarnas batterier snabbare, men de kan fungera som en "buffert" och se till att batteriet laddas på ett bättre sätt. Om superkondensatorn på så sätt tar hand om "grovjobbet" skulle det kunna öka batteriets livslängd. Superkondensatorn kan också ta hand om den första accelerationen från stillastående medan ett batteri sedan tar över för längre körsträckor i jämn hastighet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tror superkondensatorer kan bli stort i bilvärlden.
Ja
68
2
Nej