Teslas smarta knep för att tjäna mer pengar på Model 3

I korthet

• Tesla kommer kunna tjäna pengar på Model 3 om köparna väljer tillval för 6.000 dollar, enligt en ny rapport.

• Teslas fördel jämfört med konkurrenterna är att försäljningen av tillval fortsätter även efter att bilen är levererad, med hjälp av mjukvaruuppdateringar.

Tesla kan inte bara sälja tillval till köparna vid själva köpet utan också efter köpet, med hjälp av mjukvaruuppdateringar. Det skulle kunna användas i större skala för Model 3 för att öka försäljningsmarginalen.

Tesla har ett riktigt smart knep för att tjäna pengar på tillval som andra biltillverkare än så länge inte kan konkurrera med. Knepet används redan nu i liten skala men det blir ännu viktigare på Model 3.

Fördelen går ut på att Tesla inte bara kan sälja tillval till bilen när den är ny, utan också i efterhand. Om köparen vill hålla nybilspriset nere och kryssar i få tillval när bilen är ny, men sedan ångrar sig, kan bilen uppdateras i efterhand över nätet.

Det är ingen hemlighet att biltillverkarna tjänar stora pengar på dyra tillval. Vissa är bättre på att ta betalt än andra – vad sägs om en genomskinlig motorhuv för 60.000 kronor hos Lamborghini eller en telefonlur i kolfiber för 6.400 kronor?

Men de flesta stora biltillverkare har bara en enda chans att försöka övertyga bilköparen om att kryssa i så många rutor i tillvalslistan som möjligt. Det är i bilhallen. När bilen väl är levererad är det istället service och eftermarknadsprylar som genererar pengar.

Förberedd med hårdvara

Det är alltså där som Teslas fördel finns: även efter att bilen är levererad kan en del av funktionerna köpas till i efterhand (och förmodligen i större skala framöver). Bilen är redan förberedd rent fysiskt för till exempel Autopilotfunktionen, men om köparen inte väljer till den funktionen vid köpet går det bra att uppdatera mjukvaran i efterhand.

Ägaren behöver inte åka in till verkstaden för att köpa tillval i efterhand

Vissa biltillverkare kan erbjuda liknande tjänster – till exempel att uppdatera navigationskartorna mot en kostnad. Men då måste köparen åka in till verkstaden för att bilen ska uppdateras.

Tips: Här kan du enkelt hålla koll på de senaste nyheterna om Tesla Model 3

Tesla Model 3 kommer precis som de andra modellerna vara förberedd för Autopilot, men de mest avancerade funktionerna kostar extra.

Kan göra reklam för tillval i mediasystemet

Tesla använder den här fördelen redan nu i Model S och Model X, men den blir viktigare i Model 3. Den ska säljas till ett lägre pris och förmodligen med mindre marginaler. Rent tekniskt är det inget hinder för Tesla att exempelvis göra reklam för tillvalsuppdateringar i bilens infotainmentsystem. Med ett knapptryck får ägaren en ny funktion och kostnaden läggs på en faktura eller betalas med kreditkort. Det kan också ge bättre andrahandsvärde eftersom nästa ägare själv kan bestämma vilka tillval bilen ska ha.

Tesla kommer absolut kunna tjäna pengar på Model 3, enligt en rapport från finansbolaget UBS, men det är tillvalen det hänger på. Om köparen spenderar några tusen dollar på tillval kan Tesla gå plus/minus noll eller tjäna pengar på Model 3-försäljningen. Och Teslas fördel är alltså att "fönstret" för att sälja tillval är större än för andra biltillverkare – det börjar vid beställningen och pågår även efter att bilen är levererad.

Plockade isär en Chevrolet Bolt

Analysen baseras på att UBS har plockat isär elbilen Chevrolet Bolt med en batterikapacitet på 60 kWh. Det är förstås inget felfritt sätt att beräkna hur mycket pengar Tesla kommer tjäna på Model 3 – det är två helt olika bolag med stora skillnader i exempelvis antalet underleverantörer för komponenter – men det kan ändå ge en liten indikation på produktionskostnaden.

Om köparen väljer några tillval och ökar priset till 41.000 dollar går Tesla break even

Om Tesla säljer Model 3 för det tänkta instegspriset, 35.000 dollar, går Tesla back 2.800 dollar. Men om köparen väljer några tillval och ökar priset till 41.000 dollar går Tesla break even. Det är mycket troligt att Tesla lyckas med det, enligt UBS.

Det ser inte alls lika bra ut för Chevrolet, som enligt UBS går back med 7.400 dollar på varje såld Bolt eftersom den inte kommer byggas och säljas i samma skala som Model 3.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att Model 3 blir en försäljningssuccé.
Ja
216
52
Nej