Stockholms nya taxibolag kör på miljömärkt el: "Vi vill få bort fossilbilarna"

Stockholms nya taxibolag kör på miljömärkt el: "Vi vill få bort fossilbilarna"

Stockholm får en ny typ av eldrivna taxipoddar. Företaget kallas Bzzt och lockar med totalt 18 poddar och ett 60-tal förare. Nästa år hoppas Bzzt ha minst 200 poddar i trafik.

Ett av de främsta målen är enligt pressmeddelandet att få bort fossilbilarna från stadstrafiken. Men företaget vill också skapa en taxitjänst för korta resor som är överkomlig, med smidiga "bilar" som laddas med miljömärkt el.

Nystartade uppstickare som Uber har fått mycket hård kritik i Sverige för sina dåliga villkor för de anställda. Men Bzzt hoppas kunna kombinera låga priser med bra villkor. Poddarna är billiga att köpa in och driva och det behövs ingen telefonväxel eller fast taxameter i bilen eftersom poddarna är klassade som EU-mopeder som inte omfattas av taxilagstiftningen.

Priset är 30 kronor per kilometer. Bzzt skriver att det kostar 45 kronor att åka 1,5 kilometer vilket är lika mycket som bara framkörningsavgiften hos Taxi Stockholm. Jämförpriset för tio kilometer som tar 15 minuter att åka är 299 kronor hos Taxi Stockholm och 300 kronor hos Bzzt. Men så långt är det alltså inte meningen att de flesta kunder ska åka.

Poddarna har en topphastighet på 45 km/h och klarar högst sju mil på en laddning. Tygdörrar ska skydda mot regn, snö och kyla, och fordonen byggs i Trollhättan.

Foto: Nils Petter Nilsson/Creative Commons

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Låter som en bra idé – jag åker hellre poddtaxi än kollektivtrafik eller att promenera.
Ja
13
11
Nej