Problemet som gäckar elbilsägarna – kan ge problem i svenskt vinterklimat

Problemet som gäckar elbilsägarna – kan ge problem i svenskt vinterklimat
En elbil eller laddhybrid består av betydligt mer elektronik än en konventionell bil och det är relativt vanligt med olika typer av mjukvaruproblem och buggar, enligt elbilsägarna som satt betyg på sin bil i vår enkät. Men självklart ska appen som styr temperaturen i bilen fungera – det är särskilt viktigt svenskt klimat.

Generellt sett är bilägarna som bytt till en elbil fantastiskt nöjda. Det visar en djupdykning i auto motor & sports begagnatdatabas, där ägarna själva sätter betyg på sina bilar, och som i dagsläget har 44.200 ägarbetyg inlagda.

Elbilsägarna älskar att slippa ljudet från förbränningsmotorn och de uppskattar förstås också känslan att slippa åka in på macken och tanka. Många skriver att de aldrig kommer gå tillbaka till en bil med bensin- eller dieselmotor.

Men det finns en detalj som många elbilsägare trots allt är besvikna på, och det är fjärrstyrningen av bilens funktioner via biltillverkarens mobilapp. Den fungerar inte alltid som utlovat.

Elbilar och laddhybrider har ofta en mobilapp där bilägaren kan kolla laddnivå, tillgänglig räckvidd och andra detaljer om bilens status på distans. Men den viktigaste detaljen är att bilägaren kan sköta uppvärmning och nedkylning av bilen via appen. En kall vinterdag kan ägaren alltså sätta på värmen i bilen och på så sätt värma upp både kupén och batteripaketet.

Nissans mobilapp skickade tidigare data om bilen helt okrypterat. Den buggen ska vara löst, men visar samtidigt hur bilbranschen inte alltid hänger med i teknikutvecklingen.

Så ska det alltså fungera i teorin. Men i praktiken är det här något som retar gallfeber på många ägare, eftersom apparna ofta verkar strula för vissa märken. Det gäller både för elbilar och laddhybrider. Ägarna vill kunna lita på att appen fungerar.

"Appen har fungerat mycket dåligt", säger en ägare som har en Audi A3 E-tron.

"Detta är ingen bil för svenskt klimat! Fjärrstyrning via app är ett skämt!", skriver en Mitsubishi Outlander PHEV-ägare. En annan Outlander-ägare beskriver appen som "kass".

En ägare som har en Nissan Leaf har tvingats ge upp helt – appen fungerar helt enkelt inte, enligt ägaren. Och även när den fungerade avslöjades det förra året att den skickade data helt oskyddat. Det problemet ska vara åtgärdat och en Leaf-ägare skriver att Nissans app blivit betydligt bättre sedan en ny version lanserades.

Bilarna där ägarna rapporterar om problem med app-uppkopplingen

Audi A3 E-tron
Mitsubishi Outlander PHEV
Nissan Leaf
Renault Zoe
Volkswagen e-Golf
Volvo V60 Twin Engine

Ägarna som har en Volkswagen Passat GTE eller Golf GTE rapporterar inga problem trots att bilarna gissningsvis använder samma teknik som andra elbilar och laddhybrider inom Volkswagenkoncernen (e-Golf-ägarna har alltså rapporterat problem). Teslaägarna har heller inte rapporterat några problem om appen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker ny teknik är mycket viktigt när jag köper bil.
Ja
125
50
Nej