Biltillverkarna som kommer få lättast och svårast att ställa om till eldrift

Biltillverkarna som kommer få lättast och svårast att ställa om till eldrift
Fiat 500e togs fram för att säljas i ett fåtal stater i USA. Koncernen går back på varje sålt exemplar. Nu utmålas Fiat som en av de stora förlorarna på omställningen till elbilar.

Hur snabbt omställningen till elbilar kommer gå verkar alla ha olika åsikt om. Men att den är på gång är det få som tvivlar på.

Alla biltillverkare kommer dock inte vinna på omställningen till eldrift, åtminstone inte på kort sikt, enligt en rapport från finansbolaget UBS.

Fiat/Chrysler pekas ut som en av biljättarna som kommer få svårt med omställningen till eldrift. Koncernen har fortfarande ingen elbilsplattform – skräckexemplet är Chrysler 300 som bygger på samma plattform som förrförra generationen Mercedes E-klass, som lanserades 2002.

Egentligen har koncernen goda förutsättningar för att bygga elbilar: Fiat 500 är populär som stadsbil och skulle passa utmärkt med eldrivlina. Men så har det inte blivit i någon större skala.

Även Peugeot/Citroën och Subaru ligger illa till, enligt rapporten. Ingen av dem verkar ha någon tydlig strategi för framtidens drivlinor.

Mercedes, Volkswagen, Renault och General Motors ligger däremot bra till inför elbilsomställningen. Mercedes har möjlighet att ta ledningen inom premiumsegmentet och investerar nu miljardbelopp i nya plattformar och batterifabriker. Volkswagen kan bli ledande inom volymsegmentet. Renault och GM har redan gjort de stora investeringar som krävs för att ställa om till eldrift.

Även batteritillverkare som LG Chem och Samsung SDI är stora vinnare.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker biltillverkarna borde ställa om till eldrift snabbare.
Ja
158
41
Nej