Continental AllCharge ska få slut på laddstrulet – elbilen kan laddas överallt

Det är inte helt enkelt att hålla koll på alla olika laddkontakter för elbilar. För en bilköpare som inte är särskilt insatt eller intresserad kan det vara svårt att sätta sig in i hur laddningen fungerar. Problemet är enligt underleverantören Continental att laddningen ibland kan ta lång tid, och även om elbilen laddas i en snabbladdare är det inte säkert att bilen kan ta emot laddeffekten som levereras.

Nu visar Continental upp ett nytt system som ska göra laddningen lite enklare. AllCharge är i princip en universalladdare som tar emot ström oavsett hur den levereras. Elbilen kan laddas överallt oavsett kontakt.

Istället för att elbilen ska ha dyr teknik för att ta emot laddning från många olika typer av laddstationer gör Continental om själva eldrivlinan (elmotorn och växelriktaren, som "översätter" mellan likström och växelström) till en "laddare". Systemet har i dagsläget stöd för upp till 800 volt och 150 kW. På längre sikt stöder systemet 350 kW.

En annan fördel är att elbilsbatteriet kan användas för att leverera 230-voltsström via ett uttag – till exempel för att ladda mobiltelefoner eller kanske ett kylskåp och en lampa på campingsemestern?

"Idag parkerar många elbilsägare vid en laddstation som inte låter dem ladda så snabbt som de vill. Med Continental AllCharge behöver förarna inte längre bry sig om att hitta rätt typ av laddstation. Bilen är utrustad för alla tekniker, från enfas eller trefas växelström till snabbladdning med likström", säger Oliver Maiwald, teknik- och innovationschef på Continental Powertrain.

Läs mer om elbilarnas komponenter i Elbilsskolan.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Låter som en smart idé!
Ja
23
1
Nej