Nu blir det förbjudet att neka lägenhetsbor laddning av elbil

Norge ligger redan i framkant i världen när det gäller omställningen till elbilar. Och med en ny lag ska livet som norsk elbilist bli ännu enklare....

Annons
Annons

Norge ligger redan i framkant i världen när det gäller omställningen till elbilar. Och med en ny lag ska livet som norsk elbilist bli ännu enklare.

Norsk Elbilforening är en av initiativtagarna till lagen som säger att fastighetsägare inte får neka boende att ladda elbilen om det inte finns en ”saklig grund” för att låta bli. Det kan till exempel handla om att elnätet inte är anpassat kapacitetsmässigt för långvarig laddning av många elbilar.

 

Nu blir det förbjudet att neka lägenhetsbor laddning av elbil
Christina Bu är generalsekreterare i Norsk Elbilforening.

Nu måste alltså fastighetsägaren motivera varför elbilsladdning inte skulle vara möjligt. Lagen säger inte att bostadsrättsföreningen måste ta hand om kostnaden, men föreningen får inte automatiskt säga nej till laddning av en elbil utan anledning.

”Det här är en viktig politisk seger”

”Det här är en viktig politisk seger som visar att vi får genomslag för våra medlemmars intressen. Det betyder mycket för många”, säger Christina Bu, generalsekreterare i Norsk Elbilforening.

En av de vanligaste orsakerna som bostadsrättsföreningarna har skyllt på för att slippa sätta upp laddmöjligheter för elbilar är att laddningen skulle medföra brandrisk, något som tillbakavisats av myndigheten DSB efter flera tester.

”Det är inte en saklig grund och kan med den nya lagen inte användas som grund för att neka någon laddning”, säger Christina Bu.

Här kan du läsa mer om laddning av elbil i lägenhetshus.

Annons
Annons
Rulla till toppen