Tesla slår tillbaka larmrapport om dyrare försäkring

Att gå över från en bil med förbränningsmotor till en elbil innebär oftast att driftkostnaden blir betydligt lägre. Service och framför allt drivmedlet är billigare....

Annons
Annons

Att gå över från en bil med förbränningsmotor till en elbil innebär oftast att driftkostnaden blir betydligt lägre. Service och framför allt drivmedlet är billigare. Men när det gäller försäkringen, där vissa kanske förväntar sig en lägre premie för en elbil, blir nog många besvikna.

Elbilar kan vara dyrare att försäkra än motsvarande ”fossilbil”, visade en granskning som Recharge gjorde. Det är förstås alltid svårt att veta vilka modeller elbilarna ska jämföras med, men det går i alla fall inte att se någon tydlig trend att elbilar automatiskt skulle vara billigare att försäkra än fossilbilar.

Det beror framför allt på två orsaker: elbilarna är ofta dyrare att köpa och det finns färre auktoriserade verkstäder som får arbeta med bilarna. När det gäller laddhybrider kan effekten dessutom vara mycket högre än för en konventionell bil och det höjer premien.

Nu kommer ett nytt ”larm” från amerikanska bilistorganisationen AAA som påstår att Teslaägare borde tvingas betala 30 procent högre premier.

Tesla Model S är inblandad i 46 procent fler försäkringsärenden än en genomsnittlig bilist, enligt AAA. För Model X är den siffran 41 procent. Och när Tesla Model S väl är inblandad i ett försäkringsärende kostar det mer än dubbelt så mycket som för genomsnittsbilen. För Model X är den siffran 89 procent.

Tesla var snabba med att avfärda uppgifterna. ”Den här analysen är allvarligt felaktig och reflekterar inte verkligheten”, skriver Tesla i ett uttalande, och hävdar att Model S är en mycket säker bil enligt amerikanska National Highway Traffic Safety Administration.

Tesla hävdar också att modellerna har jämförts med helt felaktiga bilar. I den här analysen har Tesla Model S klassats som en konkurrent till Volvo XC70, Audi A6, Mercedes E-klass och BMW 5-serie.

Men AAA, som använt data från Highway Loss Data Institute, står på sig och hävdar fortfarande att att Teslabilar av årsmodell 2014–2016 är inblandade i fler försäkringsärenden än ”konkurrerande bilar” och att reparationerna blir dyrare än för andra bilar.

Annons
Annons
Rulla till toppen