Gamla myten stämmer inte – elbilar renare än någonsin

Det är en vanlig myt att utsläppen från elbilar på lång sikt kan vara högre än från en fossilbil. Redan för flera år sedan kom en...

Annons
Annons

Det är en vanlig myt att utsläppen från elbilar på lång sikt kan vara högre än från en fossilbil.

Redan för flera år sedan kom en rapport från Union of Concerned Scientists som visade att koldioxidutsläppen från en elbil är klart lägre än för bensinbilar. Den studien räknade in tillverkning av bilen och batteriet samt körningen.

Elbilar kräver mer koldioxid under själva tillverkningen, men på längre sikt är det ingen tvekan om vilken av bilarna som är minst dålig för miljön.

Nu kommer en uppdaterad version av den här studien med nytt dataunderlag från amerikanska miljömyndigheten EPA. Den fokuserar på energimixen i USA och visar att elbilar är renare än någonsin.

Gamla myten stämmer inte – elbilar renare än någonsin

När studien kom ut klassades 9 av 26 regioner som ”bäst” – där var utsläppen från elbilsladdning som lägst. Nu är det 19 av 26 regioner som klassas som ”bäst”.

Den här studien kommer också fram till att även om utsläppen från tillverkning av elbilar är viktiga är de inte alls lika viktiga som utsläppen från själva körningen. En ny Nissan Leaf behöver mellan 6 och 13 månader för att ”köra ikapp” utsläppen från en bensinbil miljömässigt – sedan drar elbilen ifrån.

Studien kan sammanfattas så här:

• Elbilarna som rullar på vägarna i USA släpper ut koldioxid som motsvarar bensinbilar som skulle dra 3,2 l/100 km.

• Sverige har en renare elmix än USA och här skulle siffrorna alltså se ännu bättre ut.

• Att byta till en elbil istället för en ineffektiv bensinbil är ett av de bästa besluten ett hushåll kan göra för att sänka utsläppen, enligt forskarna.

Annons
Annons
Rulla till toppen