Räckviddsångest ovanligt bland elbilsägare – de flesta skulle klara sig på 16 mil

Räckviddsångest ovanligt bland elbilsägare – de flesta skulle klara sig på 16 mil

Elbilar har blivit synonymt med ordet räckviddsångest. Det dyker nästan alltid upp i en diskussion med någon som kanske inte är så insatt i, eller intresserad av, elbilar.

Det står helt klart att elbilar ofta har kortare räckvidd än motsvarande bensin- eller dieselbil, men det kan också vara så att lång räckvidd inte är så viktigt som många tror.

Det har gjorts flera studier genom åren för att ta reda på vilken räckvidd som bilköparna faktiskt behöver. Det är den typen av studien som ligger bakom de senaste årens elbilar där räckvidden ofta var mellan 10 och 15 mil – längre än så kör inte en genomsnittlig bilförare.

Men här kommer en undersökning där 2.000 bilägare från 28 länder själva får tycka till om förväntningar och krav på nya elbilar. Studien är framtagen av Clean Technica och visar att "räckviddsångest" oftast är "rädsla för räckviddsångest", och att det oftast är personer som inte kört elbil som har räckviddsångest.

De flesta europeiska elbilsägare som har en Tesla kräver åtminstone 40 mils räckvidd. För bilägare som har någon annan elbilsmodell är den siffran bara 16 mil, men det är ganska många som efterfrågar 20 mils räckvidd.

Resultatet är tydligt: nästan hälften av elbilsägarna som svarat på undersökningen och som inte har en Tesla kan acceptera en räckvidd på 16 mil eller mindre. Anledningen kan vara att elbilen ofta är hushållets andrabil eller att elbilsägarna helt enkelt märkte att de oftast inte behöver längre räckvidd när bilen laddas hemma varje natt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker en elbil behöver ha mer än 20 mils räckvidd.
Ja
66
9
Nej