Dreamteam: Volvo, Autoliv och Nvidia går ihop

Några av världens största företag satsar miljardbelopp för att utveckla mjukvara och komponenter till självkörande bilar. Skälen är enkla: den här tekniken är något alla...

Annons
Annons

Några av världens största företag satsar miljardbelopp för att utveckla mjukvara och komponenter till självkörande bilar. Skälen är enkla: den här tekniken är något alla biltillverkare vill ha och marknaden har potential att bli enormt stor.

Att utveckla tekniken för självkörande bilar är väldigt resurskrävande, vilket gjort att vi sett flera företagsuppköp och samarbeten mellan tillverkarna. Idag meddelar Volvo Cars, Autoliv och Nvidia att de går samman för att utveckla avancerade system och mjukvara för självkörande bilar.

Volvo Cars och Autoliv bildade nyligen Zenuity, ett 50/50-företag som ska utveckla mjukvaran för nästa generation självkörande bilar. Volvo har sagt att man ska ha klara autonoma bilar i ”Level 4” till försäljning 2021. Level 4 och 5 är den högsta nivån där föraren inte alls behöver övervaka körningen (Level 5 innebär att bilen inte har någon ratt eller pedaler, vilket Level 4 har).

”Detta samarbete med NVIDIA placerar Volvo Cars, Autoliv och Zenuity i förgrunden för den snabbt växande marknaden som utvecklar nästa generations autonoma köregenskaper och kommer att skynda på utvecklingen av Volvos egna kommersiellt tillgängliga självkörande bilar,” säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.

Nvidia är kanske mest känt för sina grafikkort till datorer men kunskaperna för att bygga upp spelmiljöer blev en perfekt plattform för att hantera den enorma mängd data som en självkörande bil måste kunna hantera. Nvidias nya superdator Drive PX 2 kan göra 24 biljoner beräkningar i sekunden (en biljon är 10 upphöjt till 12, en miljon miljoner).

I datorn, som till ytan inte är större än en lunchlåda, finns tolv vattenkylda processorkärnor som ger en kapacitet motsvarande 150 stycken MacBook Pro laptops. Drive PX 2 kan följa 36.000 punkter i en 3D-miljö och uppdatera informationen åtta gånger i sekunden. Nvidia Drive PX 2 ska användas i Volvos fälttester som inleds i år med 100 XC90 som ska köras i Göteborgstrakten.

”Artificiell intelligens är det viktigaste verktyget för att lösa den oerhört krävande utmaningen med självkörande bilar,” säger Jensen Huang, vd på Nvidia. ”Vi bygger detta på tidigare samarbete med Volvo Cars för att skapa produktionsklara fordon som kommer att köra körning säkrare, leda till grönare städer och minska trängseln på våra vägar.”

En finess som Nvidia byggt in är att systemen är självlärande. Inläst information bidrar till att gemensamt skapa bättre förståelse av vägar och fordon. Det gör också att fordon och vägmärken kan urskiljas även i dåliga siktförhållanden, som regn och snö. Redan idag är tekniken så snabb att sensorerna är bättre på att läsa av vägskyltar än människor. Man kan även skapa ”smarta” backspeglar som gör att konventionella speglar inte behövs.

”Med Nvidia har vi full tillgång till den ledande AI-datorplattformen för autonom körning,” säger Jan Carlsson, vd på Autoliv. ”Autoliv, Volvo Cars och Nvidia delar samma vision för säker autonom körning. Samarbetet kommer att bli ett fortsatt tillskott för att utveckla våra ledande erbjudanden till marknaden inom ADAS och autonom körning.”

I början av året köpte amerikanska Intel det israeliska företaget Mobileye för 135 miljarder kronor. Mobileye tillverkar sensorer och kameror till bilindustrin. Det stora uppköpet motiveras av att den autonoma tekniksektorn kan omsätta upp till 25 miljarder dollar årligen om fem–tio år, enligt branschbedömare.

Att få en del av teknikkakan i den nya, stora marknaden för självkörande bilar har gjort att även företag utanför bilbranschen, som Google och Apple, satsat stort på teknikutveckling. Nvidia samarbetar även med världens största leverantör av bilkomponenter, Bosch, för att utveckla autonom teknik.

 

Dreamteam: Volvo, Autoliv och Nvidia går ihop
För att hantera all bildinformation i autonoma bilar behövs det enorm datorkraft. Nvidia Drive PX 2 kan följa 36.000 punkter i en 3D-miljö och uppdatera informationen åtta gånger i sekunden.
Dreamteam: Volvo, Autoliv och Nvidia går ihop
I de självbärande bilar som Volvo ska börja testa i år finns ”hjärnan” i bagagerumsgolvet.
Dreamteam: Volvo, Autoliv och Nvidia går ihop
Lidar-sensorer, kameror och även radarteknik ger sammantaget en bild av omgivningen. Men det är en otroligt stor mängd information som måste behandlas mycket snabbt.
Annons
Annons
Rulla till toppen