Porsches ambitiösa mål: Hälften elbilar om bara sex år

Porsches ambitiösa mål: Hälften elbilar om bara sex år

Porsche smög igång den elektrifierade satsningen med hybridbilar och senare laddhybrider. Men 2015 visades den helt eldrivna konceptbilen Mission E upp, och den blir startskottet på en mycket större satsning.

Nu säger Porschechefen Oliver Blume att hälften av alla bilar som rullar av bandet 2023 kommer vara eldrivna. Det innebär inte att de klassiska sportbilsmodellerna är hotade – de ska utvecklas som tidigare.

Porsches storsatsning på eldrift börjar 2019 med lanseringen av den produktionsfärdiga versionen av konceptbilen Mission E. Därefter, 2020 eller 2021, kommer en eldriven coupésuv. Tänk en slankare coupéversion av nuvarande suven Porsche Macan, med en helt eldriven drivlina. Och när det är dags för en helt ny generation Porsche Macan, 2022, kommer även den med eldrift.

Det här ambitiösa målet innebär att Porsche skulle kunna bli snabbast bland alla tyska biltillverkare att ställa om till eldrift i stor skala.

Båda modellerna ska byggas i Zuffenhausen som har en kapacitet på 60.000 bilar årligen.

Elbilssatsningen kommer innebära att Porsche skalar ned satsningen på dieselmodeller. Porschechefen Oliver Blume vill helt sluta erbjuda dieselmotorer, och framför allt i USA, där även Porsche dragits in i dieselskandalen.

Porsche Mission E är en fyrsitsig elbil med 600 hästkrafter, räckvidd på 50 mil enligt den europeiska NEDC-körcykeln och en riktigt snabb laddtid (till 80 procents laddnivå) på bara 15 minuter tack vare en spänningsnivå på 800 volt.

Porsche ska dessutom bygga ett nätverk med snabbladdare på de viktigaste marknaderna. "Det blir ett viktigt försäljningsargument mot våra kunder för att kliva över till en elbil", har Porschechefen Oliver Blume sagt.

Förutom eldrivlinan får Porsche Mission E en helt ny interiördesign med OLED-skärmar.

Porsches produktionschef har som mål att bygga Mission E helt koldioxidneutralt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här låter görbart – Porsche kommer lyckas med elbilsplanerna, tror jag.
Ja
37
7
Nej