General Motors skrotade elbil fick Elon Musk att starta Tesla

General Motors skrotade elbil fick Elon Musk att starta Tesla
Foto: Getty Images

Kritikerna brukar hävda att Elon Musk startade Tesla för att dra in subventioner från staten, men det stämmer inte alls enligt honom själv. Istället var det Detroitjätten General Motors skrotade elbilsprojekt som fick honom att börja bygga upp en egen elbilstillverkare. Det avslöjar han (förstås) på Twitter.

Du som kan din elbilshistoria vet att GM under 1990-talet inledde ett stort elbilsprojekt. Resultatet blev GM EV1, en blandning mellan konceptbil och produktionsbil, som leasades ut till "köparna".

Men några år senare valde GM att lägga ned projektet, och för att inte behöva tillhandahålla reservdelar till de udda bilarna (som hade mycket egen teknik som inte fanns i andra GM-bilar) valde jättekoncernen att skrota dem. Ett enormt pr-haveri, eftersom elbilsentusiasterna var högljudda och inte drog sig för att kritisera GM.

Enligt Elon Musk var det just där och då, när EV1-ägarna stod med tända ljus och protesterade mot att GM skrotade elbilarna, som idén till Tesla föddes.

På frågan om Elon Musk nu anser att Tesla är en succé svarar han: "Lång väg att gå, men vi har övertygat nästan hela bilindustrin att starta elbilsprogram och vi har gett dem våra patent som hjälp, så det är alltid något."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

GM EV1 borde ha utvecklats istället för att skrotats!
Ja
94
2
Nej