Klart idag: Northvolt går vidare med två svenska orter

Svenska företaget Northvolt ska bygga en jättefabrik för batterier i Europa, men beskedet om exakt var fabriken ska hamna drar ut på tiden. Tidigare lovade...

Annons
Annons

Svenska företaget Northvolt ska bygga en jättefabrik för batterier i Europa, men beskedet om exakt var fabriken ska hamna drar ut på tiden. Tidigare lovade Northvolt att avslöja ”vinnaren” under Almedalsveckan, men så blir det inte.

Däremot avslöjar Northvolt de två kommuner som går vidare till sista delen av processen. Det är Västerås och Skellefteå. Därmed är Luleå, Gävle, Norrköping, Mariestad-Skövde, Göteborg, Malmö samt de finska orterna Vasa och Kotka-Hamina inte längre med i diskussionerna.

Northvolt har noggrant tittat på förutsättningarna för orterna, bland annat när det gäller mark, energi, logistik, förmåga att locka kvalificerad arbetskraft, engagemang från politiker och näringsliv och möjligheten att bygga upp ett ”företagskluster” med andra företag inom teknikbranschen.

”Efter en djuplodande analys av tio mycket intressanta alternativ för Northvolts första fabrik har vi efter en samlad bedömning landat i att det finns bäst förutsättningar i dessa två orter. Elektrifiering och lagring av förnybar energi är nyckeln till ett koldioxidneutralt samhälle och vi har mötts av ett fantastiskt engagemang i vår dialog med lokala företrädare i både Skellefteå och Västerås”, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt.

Batterifabriken är en jätteinvestering på 40 miljarder kronor. Bakom Northvolt står Peter Carlsson som tidigare jobbat på Tesla.

”Vi håller ett väldigt högt tempo, men det är en nödvändighet för att vi ska kunna ta en ledande roll på den europeiska marknaden och kunna möta en växande efterfrågan på batterier. Förutsättningarna för att få till stånd en noggrann, professionell och skyndsam miljöprövning är avgörande. Därför går vi vidare med parallella samrådsprocesser med två orter”, säger Peter Carlsson.

Annons
Annons
Rulla till toppen