Svenska elbilsrapporten blev en världsnyhet och kommenterades av Elon Musk

Svenska elbilsrapporten blev en världsnyhet och kommenterades av Elon Musk
Foto: Getty Images

Nya elbilar säljs in som klimatsmarta men kan i själva verket vara riktiga utsläppsbovar. Det blev i alla fall resultatet när många medier plockade upp en rapport som publicerades av IVL Svenska Miljöinstitutet i maj.

Rubrikerna haglade och studien verkar ha spätt på den gamla myten om att det snarare kan vara bättre att behålla sin gamla fossilbil än att byta till en ny elbil.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Den svenska studien har bland annat plockats upp av Green Car Reports, som beskriver den som "bisarr", och av Clean Technica, som skriver att studien "suger". Den togs också upp av Popular Mechanics, klimatförnekarbloggen Watts Up With That och högerradikala och Trumpvänliga sajten Breitbart.

Det är framför allt tre delar som kritikerna mot studien har riktat in sig på.

• För det första litar forskarna på biltillverkarnas officiella siffror för förbrukning och utsläpp, som sällan stämmer överens med verkligheten.

• För det andra nämns inte mycket om att elbilarna har potential att bli ännu renare än de är idag, något som inte är sant i lika stor utsträckning för bensin- och dieselbilar. 

• För det tredje förväntas bensin- och dieselbilar enligt den här studien inte orsaka några utsläpp alls innan de ska tanka. Det skulle i så fall innebära att tillverkningen av bilen och framställningen av fossila bränslen inte skulle ge några utsläpp alls.

Rapporten tar heller inte hänsyn till de tusentals för tidiga dödsfall som fossila bränslen och andra utsläpp från fossildrivna bilar orsakar varje år.

Många hade nog hoppats på att rapporten skulle ta upp hur både energi- och bilbranschen jobbar för att sänka utsläppen ur ett livscykelperspektiv. Men istället används gamla siffror för både utsläpp och batteriteknik.

"Inom ett område som genomgår en så snabb teknikutveckling kan det knappast anses rättvist att basera sina antaganden på snart tio år gamla data", skriver Power Circle i en kommentar till rapporten.

Power Circle vill också skilja på historiska data och framtida potential när det gäller elbilarnas utsläpp.

"Elbilar har möjlighet att nå mycket låga koldioxidutsläpp, även ur livscykelperspektiv, om förnybar el används i både produktionen och driftsfasen."

Gröna Bilister vill vidga perspektivet och se en mer rättvisande jämförelse mellan olika biltyper.

"Batteritillverkare världen över satsar nu på förnybar el och exempelvis Teslas Gigafactory ska vara helt självförsörjande på el med hjälp av solceller på fabrikstaket. Svenska startupföretaget Northvolt kommer dra nytta av de låga utsläppen i svensk elmix, om de inte själva investerar i förnybar elproduktion, för sin batteritillverkning", skriver Gröna Bilister i en kommentar till rapporten.

"Det finns många giltiga skäl att föredra förbränningsmotorer – snabb tankning, fantastisk infrastruktur, ljudet av en Shelby GT350R vid rödmarkeringen... Men miljömässig överlägsenhet är inte en av dem", skriver Popular Mechanics.

Även Teslachefen Elon Musk kommenterade kort rapporten på Twitter.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att elbilar är renare än bensin- och dieselbilar redan idag.
Ja
106
7
Nej