Frankrike vill förbjuda nya bensin- och dieselbilar 2040 – och hyllar Volvos besked

Frankrike vill förbjuda nya bensin- och dieselbilar 2040 – och hyllar Volvos besked
Foto: Getty Images

Flera städer har flaggat om olika typer av bilförbud under de kommande åren. Oftast har det handlat om förbud mot äldre dieselbilar för att komma till rätta med de mycket allvarliga luftkvalitetsproblemen i många storstäder.

I Stockholm har också miljözoner varit uppe för diskussion, och det verkar som att huvudstaden kan vara på väg att förbjuda åtminstone vissa bilar i vissa stadsdelar.

Frankrike vill gå ett steg längre och förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieselbilar till 2040. Det säger miljöministern Nicolas Hulot, enligt The Telegraph. Det är oklart om förslaget också innefattar hybridbilar.

Den franska miljöministern tog särskilt upp Volvos nyhet om att alla kommande modeller, med premiär efter 2019, kommer vara elektrifierade på något sätt.

Än så länge handlar det alltså inte om en lag som klubbats igenom utan snarare om ett utspel som visar vart Frankrike kan vara på väg. Frankrike ska vara koldioxidneutralt 2050 och då är det viktigt att förbjuda försäljningen av nya bilar med bensin- eller dieselmotor, enligt Nicolas Hulot. Han säger också att beskedet handlar om allmänhetens hälsa.

För att få fler att ställa om till en klimatsmartare bil planerar Frankrike ännu fler subventioner och incitament i form av till exempel rabatter på elbilar och skrotningspremier för gamla bilar.

Nicolas Hulot tog specifikt upp Volvos nya besked i sitt uttalande. Volvo har lovat att alla nya modeller som presenteras efter 2019 ska ha någon form av elmotor – inte bara en förbränningsmotor. Det handlar om både elbilar, laddhybrider och så kallade mildhybrider.

Frankrike har redan idag olika subventioner och skrotningspremier för att snabba på omställningen till eldrift. Foto: Getty Images

Paris har länge haft stora problem med luftkvaliteten. Foto: Bigstockphoto

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

En bra idé – Sverige borde göra likadant!
Ja
132
92
Nej