Tesla ska bygga världens största litiumjonbatteri på 100 dagar

Tesla ska bygga världens största litiumjonbatteri på 100 dagar

Tesla ska bygga en stor batterilösning i Australien. Jättebatteriet består av en mängd mindre Powerpack-batterier som är sammankopplade.

Förra året drabbades södra Australien av en allvarlig storm som ledde till elavbrott för 1,7 miljoner invånare i upp till två veckor, och i år har fler blivit utan ström på grund av hettan. Då väcktes idén att bygga ett system som kan lagra energi från till exempel vindkraft och sedan skicka ut energin när den behövs – till exempel vid strömavbrott.

Nu står Tesla som "vinnare" i tävlingen om vem som ska förse södra Australien med vad som i princip blir ett gigantiskt litiumjonbatteri på 100 megawatt och 129 megawattimmar.

Systemet ska stå klart i december 2017 och blir då världens största lagringslösning med litiumjonbatterier.

Teslachefen Elon Musk lovade att företaget skulle leverera batterilösningen inom 100 dagar – annars kommer inte Tesla ta betalt. Om Tesla misslyckas med det målet kommer det kosta företaget mer än 50 miljoner dollar, uppger Elon Musk för Reuters.

"Det är absolut en risk, eftersom det här kommer bli världens största batteriinstallation med stor marginal", säger han.

Delstaten South Australia har valt att stänga ned kolkraftverk och istället förlita sig på vind- och solkraft och gas. 40 procent av energimixen utgörs nu av vindkraft. Vindkraft ger som bekant ingen energi när det inte blåser. För att lösa det problemet byggs nu en enorm batteripark. Foto: Bigstockphoto

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vindkraft tycker jag är en utmärkt idé!
Ja
30
2
Nej