Första intrycket av Chevrolet Colorado ZH2 – militärens nya vätgasfavorit?

Första intrycket av Chevrolet Colorado ZH2 – militärens nya vätgasfavorit?

Det var nog många som höjde på ögonbrynen när General Motors visade upp Chevrolet Colorado ZH2. Det här är något så ovanligt som en vätgasdriven militärpickup med flera smarta lösningar som ska förenkla uppdragen ute på fältet.

Chevrolet Colorado ZH2 är snart redo för tjänstgöring och Green Car Reports har fått en provtur redan nu.

Bilen har i grunden samma drivlina som en tidigare konceptbil från Chevrolet – en bränslecellsdriven 180-hästarsmotor. Men sedan är liknelserna med standardbilarna slut. ZH2-versionen av Chevrolet Colorado har förstärkt fjädring och 37-tums terrängdäck. Dessutom finns en generator ombord på bilen som kan användas för att driva andra prylar, som kommunikationsutrustning.

Fördelarna med vätgasdrift i ett militärfordon är enligt GM att bilen blir tyst och därför kan smyga omkring obemärkt på fältet. Vattenångan som kommer ur avgasröret kan omvandlas till dricksvatten och militären har också möjlighet att utvinna vätgas ur jetbränslet JP8.

Största fördelen jämfört med andra militärbilar är enligt Green Car Reports tystnaden.

"Kompressorn måste jobba lite hårdare för att pressa in luft i vätgassystemet uppe på höjd, men även det för lite oväsen. Jämfört med de dieseldrivna och knattrande Humveebilarna som armén använder i nuläget är ZH2 ett andetag med tyst och ren luft."

Det finns fortfarande frågetecken kring hur bilen skulle hantera en attack – tankarna ska vara väl skyddade och om den penetreras av ammunition är den designad att skicka vätgasen uppåt och bort från bilen.

Ett annat frågetecken rör räckvidden som kan skilja ganska mycket beroende på hur bilen körs. Militären har sett räckviddssiffror på mellan 14 och 29 mil.

Sist men inte minst måste det gå att faktiskt tanka vätgas på USA:s militärbaser för att bilen ska kunna användas.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror vätgas kan fungera bra för den här typen av militärfordon.
Ja
94
36
Nej