Volvo ska lägga ned biogasmodellerna Bi-Fuel: "Väldigt liten efterfrågan"

Volvo ska lägga ned biogasmodellerna Bi-Fuel: "Väldigt liten efterfrågan"
I korthet

• Volvos nya "elstrategi", med satsningar på elbilar och hybrider, innebär att de gasdrivna Bi-Fuel-modellerna läggs ned.

• "De drar undan mattan för en befintlig modell som har bättre klimatprestanda än merparten av de nya modellerna och där infrastrukturen är utvecklad", säger Gröna Bilisters ordförande.

Bilköparnas intresse för biogasbilar är svalt – åtminstone hos Volvo. Det leder nu till att biogasmodellerna fasas ut ur modellprogrammet från och med modellår 2019, bekräftar Annika Bjerstaf på Volvo Cars pressavdelning för Recharge.

Förra året utgjorde de sålda Bi-Fuel-bilarna bara 1,12 procent av den totala försäljningen för Volvo.

Annika Bjerstaf är presschef på Volvo Cars.

"Sverige har varit den huvudsakliga marknaden för bilarna. Huvudefterfrågan kommer från taxibolag", säger Annika Bjerstaf.

Volvos elstrategi sätter stopp för gasen

I förra veckan kom beskedet att alla nya Volvomodeller som lanseras efter 2019 ska ha någon form av elektrifiering. Volvo ska ha tre nivåer av "elektrifiering" i de nya modellerna.

• Helt eldrivna modeller
• Bilar med laddhybridteknik som kan laddas i ett uttag och köras upp till några mil på eldrift
• Bilar med mildhybridteknik som inte kan laddas i ett uttag och bara kan rulla kortare sträckor på eldrift

Den här strategin innebär alltså att Volvo lägger ned biogasmodellerna.

Johanna Grant är ordförande för Gröna Bilister.

"Drar undan mattan för en modell med bättre klimatprestanda"

Volkswagen har haft flera biogasmodeller i programmet de senaste åren som också blivit populära som taxibilar. Audi har nyss lanserat biogasdrivna versioner av A4 och A5. Men Volvo väljer alltså att göra tvärt om och lägga ned biogasmodellerna från och med modellår 2019.

Det är viktigt att diskussionen om framtidens klimatsmarta bilar inte bara handlar om eldrift, enligt organisationen Gröna Bilister.

"Vi ser positivt på att Volvo äntligen lagt om sin strategi och är med på elektrifieringståget. Däremot är det beklagligt att de samtidigt väljer att lämna sin biogasmodell bakom sig", säger Gröna Bilisters ordförande Johanna Grant.

Biogas minskar enligt henne klimatpåverkan med knappt tre fjärdedelar jämfört med bensin.

"Med tanke på att basen av Volvos elsatsning kommer bestå av mildhybrider, alltså bensinbilar med ett litet batteri som syftar till att minska bränsleförbrukningen, drar de undan mattan för en befintlig modell som har bättre klimatprestanda än merparten av de nya modellerna och där infrastrukturen är utvecklad."

Johanna Grant vill ha en "hel palett" av förnybara drivmedel för att nå målet om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030.

"De får inte konkurrera med varandra. Den gemensamma utmaningen är ju att ersätta fossilerna!", säger hon.

Så här ser tankinfrastrukturen för biogas ut i Sverige. Karta: Energigas.se

Inte lika svårt att tanka biogas längre

Biogas kan utvinnas ur slam från reningsverk och matrester. Den största nackdelen med biogasbilarna i Sverige var att det tidigare fanns mycket få biogasmackar att tanka vid jämfört med hur lätt det är att tanka bensin eller diesel. Idag finns betydligt fler biogasmackar än för några år sedan men det finns fortfarande gott om "vita fläckar" där det inte går att tanka. Då tvingas biogasbilisterna välja bensin.

Volvo säljer idag gasdrivna Bi-Fuel-versioner av V90 och V60. Modellerna har en fyrcylindrig turbomotor som också går att köra på bensin. Priset ligger på 388.900 kronor för V90 Bi-Fuel och 336.800 kronor för V60 Bi-Fuel.

Gasdrivna bilar har fått mycket uppmärksamhet i medier de senaste åren på grund av säkerhetsrisker som kan leda till explosion. Volkswagen har återkallet gasmodeller vid flera tillfällen för att minska risken.

Lång gashistoria hos Volvo

Volvo 850 kom i en specialversion 1996 som kunde köras på antingen bensin eller metangas. Tre år senare lanserades Volvo S80 Bi-Fuel. 

När nya generationen Volvo S40 lanserades 2003 fanns det planer på att också lansera en Bi-Fuel-version, men så blev det inte. 

De större modellerna, som S60 och V70, såldes länge som Bi-Fuel och V70 utsågs till den klimatbästa bilen i sin klass av tyska ADAC.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker absolut Volvo ska utveckla nya gasmodeller vid sidan om de "elektrifierade" modellerna.
Ja
358
90
Nej