Dieselbilarna delar svenskarna – fyra av tio vill ha förbud

Många bilister verkar övertygade om att ett förbud mot dieselbilar skulle vara bra. Fyra av tio svenskar är positiva till ett dieselförbud i svenska storstäder, enligt en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

Lika många bilister är emot ett förbud i undersökningen, och det kanske inte är så överraskande att många av dem själva äger en dieselbil. Det råder alltså en mycket delad syn på ett dieselförbud.

"Det är förvånande att inte fler är positiva till ett dieselförbud när vi vet hur stor inverkan körning med diesel har på vår hälsa och miljö. Men informationen kring bilarnas miljöpåverkan är dålig generellt. De säljs med andra värden", säger Prieto Beaulieu, pressansvarig på organisationen Gröna Bilister, till Aftonbladet.

Foto: Bigstockphoto

Det är framför allt utsläpp av kväveoxider som är anledningen till att flera städer i världen nu överväger förbud mot dieselbilar. Förbuden gäller oftast inte bilar som klarar de senaste utsläppskraven, Euro 6.

Alla håller dock inte med om att dieseln nödvändigtvis måste vara dålig. En chef på Jaguar hävdar att dieselbilar har "demoniserats" av medier de senaste åren.

"Här är sanningen: om du bryr dig om luftkvaliteten i våra städer är det inget fel med att köpa en modern dieselbil", sa han.

Även Audi är dieselförespråkare, trots att märket drabbats av Volkswagenkoncernens utsläppsskandal.

"Vi tror på diesel. Punkt. Det skulle vara väldigt svårt att ersätta dieseln och ta bort den ur vårt erbjudande. Om avgasefterbehandlingen är korrekt är dieseln det bästa konceptet för att möta framtida utsläppskrav", har utvecklingschefen Peter Mertens sagt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker dieselförbud är en bra idé.
Ja
137
203
Nej