Volkswagen lovar: Elbilen ID blir betydligt billigare än Tesla Model 3

Volkswagen lovar: Elbilen ID blir betydligt billigare än Tesla Model 3

Thomas Sedran är strategichef på Volkswagenkoncernen.

När Volkswagen lanserar den första nya elbilen, om två–tre år, ska den kosta betydligt mindre än Tesla Model 3. Det sa Volkswagens strategichef Thomas Sedran på en konferens i München, enligt sajten Automobil-Produktion.

Tesla har gjort ett stort nummer av att "folkelbilen" Model 3 ska kosta 35.000 dollar i USA. Thomas Sedran hävdar att Volkswagen ID ska kosta mellan 7.000 och 8.000 dollar mindre, vilket i så fall skulle innebära ett USA-pris på 27.000–28.000 dollar.

Planen att sälja Volkswagen ID till lägre pris än Tesla Model 3 är förmodligen ett mycket medvetet drag från Volkswagen, som vill bli störst på elbilar.

Volkswagen har tidigare sagt att den nya elbilen ska kosta "som en välutrustad Golf".

Men det finns vissa frågetecken i strategichefens sätt att räkna. Enligt en läckt bild från en presentation ska Volkswagen ID bara säljas i Europa – inte i USA. Han kan alltså ha räknat om priset för Volkswagen ID från euro till dollar, och för Tesla Model 3 från dollar till euro. Då blir det fel.

Tesla Model 3 kommer inte kosta motsvarande 35.000 dollar i Sverige. Exakt vad Tesla Model 3 ska kosta när den levereras på den här sidan Atlanten är oklart, men en prislapp på över 400.000 kronor efter avdragen supermiljöbilspremie på 40.000 kronor är ingen vild gissning.

En annan viktig detalj är att vi inte vet de exakta specifikationerna för varken Volkswagen ID eller Tesla Model 3. Om instegspriset för Volkswagen ID blir 27.000 dollar skulle det kunna handla om en version med mindre utrustning eller kortare räckvidd än Tesla Model 3. Volkswagen har heller inte tillgång till något eget laddnätverk, vilket Tesla har, även om Model 3-ägarna kommer få betala extra för det.

Sammanfattningsvis slår Volkswagen alltså på stora trumman om att elbilen ID ska bli mycket billigare att köpa än Tesla Model 3, men det är svårt att jämföra modellerna innan detaljer om specifikationer och utrustning är klara. Det blir också betydligt lättare att jämföra priserna när modellerna säljs på samma marknad och priserna inte behöver räknas om till andra valutor.

En läckt bild från en Volkswagenpresentation visar att ID-modellen förmodligen inte kommer säljas i USA.

Det här är inte första gången Volkswagen ger sig på Tesla offentligt. Märkeschefen Herbert Diess har sagt att Volkswagen tänker stoppa Tesla eftersom jättekoncernen "har förmågor som Tesla inte har idag".

Herbert Diess gjorde ett liknande uttalande i maj. "Allt Tesla gör kan vi överträffa. Vi är säkra på att vi kommer bli marknadsledande i den här nya världen", sa han då.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag köper hellre en Volkswagen ID än en Tesla Model 3.
Ja
96
205
Nej