Elbilister vittnar om köer till snabbladdare

Alla kan inte ladda elbilen hemma i garaget. Snabbladdarna ”på stan” och längs motorvägarna fyller en viktig roll, både för elbilister som inte har laddmöjlighet...

Annons
Annons

Alla kan inte ladda elbilen hemma i garaget. Snabbladdarna ”på stan” och längs motorvägarna fyller en viktig roll, både för elbilister som inte har laddmöjlighet hemma och för elbilister som är på långresa.

I Norge kan ungefär 900 elbilar snabbladdas samtidigt på landets snabbladdningsstationer, men om vi får tro resultatet i en undersökning som Norsk Elbilforening gjort skulle det behövas fler snabbladdare för att elbilisterna ska vara helt nöjda – särskilt om fler byter till elbil framöver.

Elbilister vittnar om köer till snabbladdare
Christina Bu är ordförande för Norsk Elbilforening.

Ungefär hälften svarar att de ”ofta” eller ”av och till” upplever kö till snabbladdningsstationer i undersökningen, där drygt 12.500 elbilsägare deltog.

”Vi vet att de mest upptagna snabbladdningsstationerna vid viktiga knutpunkter regelbundet har kö. Därför är det viktigt att de här stationerna byggs ut, eftersom efterfrågan ökar och eftersom ingen gillar att stå länge i kö”, säger Christina Bu, ordförande för Norsk Elbilforening.

Hon vill också se fler snabbladdare i mer glesbefolkade områden, för att elbilar ska kunna användas även på landsbygden.

”Våra medlemmar säger att räckviddsångest till stor del är ett minne blott. Idag har elbilisterna desto mer laddångest, alltså att de inte bara vågar lita på att snabbladdning är tillgängligt när de behöver det”, säger Christina Bu.


Annons
Annons
Rulla till toppen