Volvo ska dela mer teknik med Geely och Lynk

Det var nästan bara uppåtsiffror när Volvo presenterade första halvårets resultat. Det går bra för svensk bilindustri och det gynnar även Volvo. En annan nyhet...

Annons
Annons

Det var nästan bara uppåtsiffror när Volvo presenterade första halvårets resultat. Det går bra för svensk bilindustri och det gynnar även Volvo.

En annan nyhet som dök upp under torsdagmorgonen var att Volvo ska dela ännu mer teknik än idag med Geely och Lynk & Co. Det handlar både om plattformar för nya modeller och motorteknik.

De tre bolagen bildar tillsammans ett samriskbolag som till hälften ska ägas av Volvo Cars och till hälften av Geely Holding. Bolaget ska ha ett dotterbolag i Göteborg, men huvudkontoret hamnar i Kina.

Målet är att snabba på utvecklingen av nya modeller, spara kostnader och fördjupa samarbetet mellan bolagen. Det handlar inte minst om utvecklingen av nya elbilar och hybridmodeller. Volvo poängterar att det företag som utvecklat en teknologi också kommer äga den även i fortsättningen, men de andra bolagen kommer kunna använda den genom att licensiera den.

”Att bilda partnerskap för att dela kunskap och teknologier är vanligt inom bilindustrin. Det här samarbetet kommer stärka vår förmåga att utveckla nästa generations elektrifierade bilar”, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars.

Gemensam teknik är inget hinder för att bolagen även i fortsättningen skiljer sig åt och riktar sig till olika kunder, tror Li Shufu, ordförande i Geely Holding.

”Att dela både nuvarande teknologi och nästa generations fordonsarkitekturer kommer ge oss stora fördelar. Jag är övertygad om att dessa synergier kan uppnås samtidigt som vi behåller de separata identiteterna och den strategiska autonomin hos våra olika bilmärken”, säger han.

Annons
Annons
Rulla till toppen