Audi ska också uppdatera dieselmotorer för att sänka utsläppen – 850.000 bilar omfattas

Audi ska också uppdatera dieselmotorer för att sänka utsläppen – 850.000 bilar omfattas

Tidigare i veckan kom beskedet att Mercedes ska uppdatera tre miljoner dieselbilar för att sänka utsläppen. Daimlerkoncernen vägrar kalla det för en återkallelse utan hävdar istället att det handlar om en "frivillig serviceåtgärd".

Nu ska också Audi köra igång en uppdatering av totalt 850.000 dieselbilar. Även här ska mjukvaran uppdateras för att sänka utsläppsnivåerna vid verklig körning och inte bara i testlabbet. Svenska Audi har ännu inga uppgifter om hur många bilar som omfattas.

Bilarna som ska uppdateras har V6- eller V8-dieselmotorer. Även Porsche- och Volkswagenägare med V6- eller V8-dieselmotorer kan uppdatera sina bilar. Uppdateringen gäller både bilar som klarar Euro 5- och Euro 6-utsläppskraven.

Under fredagen kom också uppgifter om att den tyska regeringen och bilindustrin har kommit överens om en "räddningsplan" för dieselbilarna. Den ska startas i augusti och innebär att dieselbilar som klarar Euro 5- eller Euro 6-kraven från alla biltillverkare får en uppdatering för att sänka kväveoxidutsläppen med upp till 20 procent.

Planen ska kosta nästan 20 miljarder kronor, men kan samtidigt innebära att dieselbilarnas rykte förbättras en aning och att andrahandsvärdet inte rasar så fort.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker dieselbilarna är bättre än sitt rykte.
Ja
139
128
Nej