Storbritannien förbjuder bensin- och dieselbilar

Storbritannien följer i Frankrikes fotspår och förbjuder försäljning av nya bensin- och dieseldrivna fordon. Redan 2020 kan det komma restriktioner för äldre dieselfordon.

Storbritannien är ett av många länder som är nära ett förbud av fossilbränslebilar. Bild: Bigstockphoto

Storbritannien har beslutat förbjuda försäljning av bensin- och dieselbilar år 2040 och redan år 2020 kan det komma kraftiga restriktioner för dieselfordon. The Guardian rapporterar att den slutliga planen kommer att släppas före månadsskiftet.

"Dålig luftkvalitet är den största miljörisken för folkhälsan i Storbritannien och regeringen är fast besluten att vidta starka åtgärder på kortast möjliga tid", säger en brittisk regeringstalsman.

Enligt en regeringstalsman ska åtgärden bidra till att lösa landets folkhälsoproblem som kommer av försämrad luftkvalitet, vilken sägs kosta 2,7 miljarder pund i förlorad produktivitet varje år. 

Ett tidigare förslag om att låta dieselbilsägare få kompensation för att byta in sina bilar har inte gått igenom.

Det första delmålet är att begränsa utsläppen kring så kallade "hot-spots", det vill säga olika vägsträckor i städer.

Innan det fullständiga förbudet går igenom kommer man att genomföra ett antal andra åtgärder för att hantera luftkvaliteten, bland annat eftermontering av renare motorer på bussar och annan kollektivtrafik. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Bra med bensin- och dieselförbud.
Ja
136
224
Nej