Gigantisk, tysk batterifabrik – stor som Gigafactory

Omställningen till elbilar och laddhybrider gör att bilindustrin behöver bygga något helt nytt – batterier. Teslas Gigafactory i Nevada, USA, blir världens största byggnad när den...

Annons
Annons

Omställningen till elbilar och laddhybrider gör att bilindustrin behöver bygga något helt nytt – batterier. Teslas Gigafactory i Nevada, USA, blir världens största byggnad när den är helt utbyggd men lär snart få konkurrens.

Som vi berättade i maj är det flera stora batterifabriker i Europa som ska byggas eller är på planeringsstadiet. Tesla har redan avslöjat att Gigafactory i Nevada ska få ett europeiskt syskon och svenska Northvolt har bestämt sig för att Västerås eller Skellefteå blir bästa platsen för sin batterifabrik.

Inom en månad ska ledningen för konsortiet TerraE meddela var i Tyskland som deras nya, jättelika batterifabrik ska etableras. Det återstår fem kandidater att välja mellan och en eller ett par av dessa ligger faktiskt utanför Tyskland. Målet är att ta första spadtaget i slutet av 2019 och ha full kapacitet i fabriken till 2028 – vilket innebär en lika stor produktion som i Teslas Gigafactory.

VD:n för TerraE, Holger Gritzka, sa i en intervju att man tänker skaffa sig ett försprång genom att bygga en i stort sett helt automatiserad produktion. Gruppen består av 17 olika företag, varav ett sägs vara knutet till BMW. Flera av företagen i konsortiet kan i framtiden bli kunder till TerraE.

Hittills har projekteringen hos TerraE finansierats via de 17 företag som gått samman, men man har även fått ett stöd på 5,2 miljoner euro från tyska regeringen. Totalt blir batterifabriken en satsning på närmare en miljard euro. 

Annons
Annons
Rulla till toppen