Om sex år upphör utvecklingen av nya generationer förbränningsmotorer

Om sex år upphör utvecklingen av nya generationer förbränningsmotorer
Mercedes nya OM654 dieselmotor är väldigt kompakt. All avgasrening sitter i direkt anslutning till motorn.

Satsningen på elektrifierade bilar blir så omfattande att vanliga motorer får stå tillbaka, det förutspår teknik- och komponentföretaget Continental. De nya förbränningsmotorer som utvecklas idag blir sannolikt den sista generationen.

"En ny generation förbränningsmotorer kommer att utvecklas, men efter det kommer en fortsatt utveckling inte längre att vara ekonomiskt motiverad, eftersom allt fler projekt kommer att växla över till elektrisk mobilitet, sa Continentals finanschef Wolfgang Schaefer under torsdagen.

Om cirka sex år, 2023, upphör alltså utvecklingen av nya förbränningsmotorer. De motorer som finns på marknaden uppgraderas för att uppnå kommande lagkrav, men några helt nya förbränningsmotorer – där man börjar från ett vitt papper – blir det sannolikt inte enligt Continental.

När Volvo 2009 genomförde sin omfattande uppgradering av den femcylindriga 2,4-liters dieseln kostade det projektet cirka en miljard kronor. För att konstruera en helt ny motorfamilj behövs ett antal miljarder till. När behovet av elbilar och elektrifierade förbränningsmotorer slår igenom om några år finns det helt enkelt inte tillräckligt med pengar för att utveckla båda grenarna.

Exempel på nya motorgenerationer är Mercedes nya motorfamilj som inleddes med fyrcylindriga dieseln OM654 (läs mer genom att klicka på länken). Eller Volvos VEA-motorfamilj som lanserades 2013. Ett exempel på hur resurserna omfördelas är att Volvo meddelat att man inte tänker utveckla någon ny generation dieselmotorer. Volvo har också sagt att alla motoralternativ i kommande, nya bilmodeller blir elektrifierade.

Continentals finanschef Wolfgang Schaefer förutspår att bilindustrins resurser flyttas från förbränningsmotorer till eldrift. Och det kan gå snabbare än de flesta kanske tror.

Att med kanske tio års mellanrum utveckla helt nya förbränningsmotorer – det kostar enorma resurser. Räkna med att vi får se fler samarbeten inom fordonsindustrin, både när det gäller förbränningsmotorer och drivlinor med eldrift.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror också att förbränningsmotorn går mot sitt slut. ( =gasa)
Ja
234
238
Nej