Northvolt lockar investerare – vill ha en miljard kronor

Peter Carlsson och hans team på Northvolt måste nu övertyga investerare och få in första miljarden. Det svenska batteriföretaget Northvolt har fått mycket uppmärksamhet i...

Annons
Annons
Northvolt lockar investerare – vill ha en miljard kronor
Peter Carlsson och hans team på Northvolt måste nu övertyga investerare och få in första miljarden.

Det svenska batteriföretaget Northvolt har fått mycket uppmärksamhet i media och haft en hög svansföring. Planerna på en gigantisk batterifabrik har nu kokat ner till två orter för etableringen – Västerås eller Skellefteå.

Men det räcker inte med storstilade planer och snygga powerpoint-presentationer. Nu gäller det att övertyga investerare om att satsa sina pengar i Northvolt. Enligt Bloomberg ska Northvolts företagsledning ge sig ut i höst och målet är att skrapa ihop 100 miljoner euro, cirka en miljard kronor.

De företag som ska uppvaktas är främst blivande kunder, som företag inom bilindustrin och annan industri inom energisektorn. En del sådana företag har redan stöttat projektet, som exempelvis Vattenfall (med fem miljoner kronor).

Att få ihop 100 miljoner euro är dock bara första steget för Northvolt. Nästa investeringsrunda har målet att nå 1,2–1,4 miljarder euro, vilket behövs för att komma igång och bygga första fasen av batterifabriken. Kapaciteten blir då åtta gigawattimmar per år, motsvarande 400 miljoner battericeller.

Fullt utbyggd ska Northvolts batterifabrik ha en kapacitet på 32 gigawattimmar, vilket blir en investering på fyra miljarder euro. Målet är att vara igång med produktionen om sex år.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen