Miljöministern: Senaste årens dieselboom är ett globalt misstag

Miljöministern: Senaste årens dieselboom är ett globalt misstag
Foto: Bigstockphoto

Den svenska regeringen har inga planer på att dra åt snaran kring de fuskande dieselbilstillverkarna på samma sätt som den tyska regeringen, säger miljöministern Karolina Skog (MP) i en intervju med Tjänstebilsfakta.

Miljöminister Karolina Skog (MP). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Hon medger att dieselbilar i vissa fall kan vara bra. Däremot är hon kritisk till de senaste årens politik som gav en enorm försäljningsökning av dieselbilar.

"Det är ett globalt misstag, där man har satsat på en visserligen effektiv motor men till priset av luftkvaliteten i städer i hela världen. Det är olika nationella subventioner som har lett fram till den globala dieselboomen, eftersom man fört en klimatpolitik som varit skild från miljöpolitiken", säger hon till Tjänstebilsfakta.

Hon vill införa miljözoner där de smutsigaste bilarna inte tillåts köra.

"Det är ingen självklarhet att man ska köra en suv i stan."

Regeringen utreder just nu införandet av miljözoner där vissa dieselbilar kan förbjudas redan 2020. Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén har gått ut och varnat stockholmare från att köpa en dieselbil.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag håller med – att satsa så hårt på att få svenska bilköpare att gå över till en dieselbil var fel beslut, så här i efterhand.
Ja
209
84
Nej