Svenska elmopeden som vill effektivisera din jobbpendling

Det är lätt att stirra sig blind på elbilar som framtidens transportsätt nummer ett. Men om storstäderna inte ska bli ett stillastående gytter av bilar behövs...

Annons
Annons

Det är lätt att stirra sig blind på elbilar som framtidens transportsätt nummer ett. Men om storstäderna inte ska bli ett stillastående gytter av bilar behövs andra sätt att ta sig fram – från elcyklar till bildelning och bättre utbyggd kollektivtrafik.

Eldrivna mopeder är ett sätt att ställa om från att alla sitter ensamma i en egen bil, och nu lanseras en svensk modell som påstås ”ändra våra pendlingsvanor”.

Svenska elmopeden som vill effektivisera din jobbpendling

Vessla är ett nystartat bolag i Stockholm som utvecklar elmopeder och som – åtminstone enligt Vessla själva – vänder ”upp-och-ned på alla traditionella konventioner i fordonsbranschen”. Enligt Vessla ska elmopederna vara anpassade för svenskt vinterklimat.

”Alla komponenter är utvalda för att de ska prestera optimalt här uppe i Norden, allt från motor, batteri och ända ner till skruvar och bultar”, säger grundaren Rickard Bröms till Recharge.

En likhet med Tesla är, förutom det påhittiga namnet, att Vessla har hand om både tillverkning och försäljning till kunderna. Vesslas mål är att spara tid för pendlarna och minska suget efter fossila bränslen.

Läs också: Peter Carlssons nya projekt – nu är det elmoppar som gäller

Svenska elmopeden som vill effektivisera din jobbpendling

Rickard Bröms tror också att elmopeder blir allt populärare när snaran dras åt kring dagens tvåhjulingar. Hårdare avgaskrav är på gång och när det gäller att sänka utsläppen har utvecklingstakten för tvåhjuliga fordon inte alls gått i samma fart som för bilar de senaste åren.

Bara en procent av alla motordrivna tvåhjulingar som såldes i Sverige förra året var eldrivna. Sju av tio personer som jobbar i centrala Stockholm bor utanför citykärnan och nästan fyra av tio av dem åker bil.

”Vessla vill ändra på det med ett mer tidsenligt alternativ som är snabbare, koldioxidneutralt, tyst och coolt.”

Svenska elmopeden som vill effektivisera din jobbpendling

Vesslas första elmoped har en toppfart på 45 km/h men det finns också en version med toppfart på 25 km/h. Räckvidden är mellan fyra och sex mil. Batteriet, som väger åtta kilo, går att montera bort och kan laddas i ett vanligt vägguttag på sex timmar. Det finns också plats för ett andra batteri som ger mopeden längre räckvidd. Motorn levereras av Bosch och battericellerna av LG.

Försäljningsstarten i Europa blir 2018. Listpriset är 20.000 kronor.

Vessla ska ta fram fler modeller framöver och det är inte helt otänkbart att Vessla senare lanserar andra fordonstyper, enligt Rickard Bröms.

”Ambitionerna är höga och expansion till Europa kommer ske på testbasis under 2018 för att övergå i etablering under 2019. Vi kommer kontinuerligt ta fram nya modeller och kanske kommer vi även se oss om utanför mopedsfären. Men vi håller strategin och produktplanen hemlig tills vidare”, säger han.

Uppdatering 16.15: Det cirkulerar uppgifter på nätet om att Vessla är en importerad Kinamoped som går att köpa betydligt billigare på hemmamarknaden. När det gäller den länk som cirkulerar på nätet handlar det om en agent till fabriken som tagit designen och säljer den som sin egen, enligt Vessla – något som är mycket vanligt i Asien i många olika branscher.

Annons
Annons
Rulla till toppen