Här är fräcka Mini Electric Concept: Äntligen en eldriven Mini – men den dröjer

Här är fräcka Mini Electric Concept: Äntligen en eldriven Mini – men den dröjer
BMW har knappast tagit några revolutionerande designsteg med Mini Electric Concept. Ett exempel är grillen i fronten som fortfarande finns kvar från modellen med förbränningsmotor, men här är den nästan helt igentäppt.

BMW har redan avslöjat att det kommer en ny, eldriven version av Mini – och nu har den visats upp. Men tyvärr handlar det bara om en konceptbil och det dröjer ytterligare två år innan den börjar säljas.

Det är inget kontroversiellt beslut att lansera en eldriven Mini. Den karaktäristiska stadsbilen lär passa utmärkt med eldrift och både tekniken och kunnandet hos ingenjörerna finns ju redan "i huset", på BMW:s i-avdelning som bygger i3 och i8.

Det tog bara ett halvår att designa Mini Electric Concept, enligt exteriördesignchefen Cristopher Weil. Men vi får alltså vänta till 2019 innan bilen blir verklighet.

Mini Electric Concept bygger på tvådörrarsversionen av Mini och den har väldigt många designdetaljer som förmodligen inte kommer dyka upp på produktionsversionen, bland annat det färgtonade taket. Strålkastarna fram har en särskild design som ska skilja ut den eldrivna versionen och baklamporna ser ut som Union Jack-flaggan.

Det finns en hel del detaljer som ska ge lägre luftmotstånd och därmed längre räckvidd, men interiören vill BMW inte visa alls.

Tekniken under skalet kan åtminstone delvis hämtas från BMW i3 vilket borde innebära en räckvidd på omkring 30 mil, men den exakta siffran avslöjas inte. Effekten kan dock skruvas ned en aning. Men mycket kan hända på två år och det återstår att se vilken effekt och räckvidd den eldrivna Minin får.

En intressant detalj är att BMW i3 ju är bakhjulsdriven, men förmodligen väljer BMW att "vända" på plattformen och göra den eldrivna Minimodellen framhjulsdriven.

Mini har experimenterat med elbilar förut. Mini E byggdes i bara 600 exemplar för att testa tekniken i verkligheten, men det är alltså först 2019 som en eldriven Mini ska serietillverkas i större skala.

Mini är inte enda bilmärket som ska bygga eldrivna retrobilar. Volkswagen ska väcka liv i den klassiska Folkabussen – en eldriven version av den ska börja byggas 2022.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Snygg!
Ja
74
27
Nej