Kinas dröm: Utmanar hyperloop med svävande tåg som klarar 4.000 km/h

Vad sägs om att kunna åka mellan Stockholm och Berlin på en halvtimme? Om den senaste idén från Kina blir verklighet kan du luncha på kontinenten och sedan komma tillbaka i god tid till eftermiddagsfikat.

Kina planerar nämligen en utmanare till hyperlooptekniken som ska bli ännu snabbare. Tåget ska klara hastigheter på 4.000 km/h. Det är många gånger snabbare än dagens snabbaste tåg.

Hyperloop är i princip "avancerad rörpost" där passagerare och gods skjuts fram i ett vakuumrör i uppemot 1.200 km/h. Det kinesiska tåget kan alltså köra betydligt snabbare, om det blir verklighet, vill säga...

Det är ett statsägt rymd- och militärteknikföretag som har presenterat den nya idén, som är långt ifrån färdigutvecklad.

Det handlar om ett så kallat maglevtåg som utnyttjar supraledare och magnetisk dragningskraft för att få tåget att "sväva" ovanför rälsen och drivas framåt. Precis som med hyperlooptekniken körs tågen i en vakuumtunnel.

Accelerationen ska vara långsammare än i ett flygplan så passagerarna behöver inte oroa sig för säkerheten, enligt statliga China News Service. Tågen ska kunna sammanlänkas smidigt med tunnelbanenätet, de ska inte köras på fossila bränslen och de ska klara alla olika typer av väder.

Om tåget blir verklighet ska det kunna köras i mellan 1.000 och 2.000 km/h mellan kinesiska städer, och i upp till 4.000 km/h på internationella resor.

Men alla är inte helt övertygade än.

"Den mänskliga kroppen klarar bara acceleration till hastigheter på 4.000 km/h under en väldigt kort tid. I så fall, kommer alla passagerare vara astronauter?", säger Zhao Jian, professor på transportuniversitetet i Peking, till South China Morning Post.

Teslachefen Elon Musk har visat upp en hyperloop-prototyp som accelererat till 320 km/h på några sekunder, men målet är alltså att hyperloop ska kunna skjutsa passagerare i 1.200 km/h.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Tåg är en bättre transportlösning än flygplan.
Ja
34
1
Nej