Toyota tror inte på snabb övergång till elbilar – väntar på "tekniska genombrott"

Toyota tror inte på snabb övergång till elbilar – väntar på "tekniska genombrott"
Vätgasdrivna Toyota Mirai får sällskap av en batterielbil – men först 2022. Toyota tror inte på någon rusning till elbilsmarknaden innan dess.

Toyota var pionjärer när det gäller hybridteknik och lanserade Prius när nästan alla konkurrenter istället drog igång enorma satsningar på dieselteknik.

Men när det gäller elbilar har Toyota varit långsamma ur startgroparna. Den japanska biljätten har investerat miljarder i utvecklingen av vätgasbilar och hoppades kunna gå direkt från hybridbilar till vätgasbilar utan att "mellanlanda" i batterielbilar.

Den planen har inte riktigt fungerat.

Nu är målet för Toyota att börja sälja en helt eldriven bil 2022, och då får den så kallade solid state-batterier som innebär att laddtiden kortas ned ordentligt.

Hajpen kring elbilar börjar tillta på allvar och allt fler blir nyfikna på hur tekniken fungerar. Hur snabbt omställningen till elbilar kommer gå beror på vem du frågar, men enligt Toyota kommer den inte gå så snabbt som många tror.

Takeshi Uchiyamada är styrelseordförande i Toyota.

"Jag måste säga direkt att vi inte är emot elbilar. Men för att elbilar ska kunna köras långa sträckor måste de idag ha mycket batterier som tar väldigt lång tid att ladda. Sedan har vi problemet med batterilivslängden", säger Takeshi Uchiyamada, styrelseordförande i Toyota, till CNBC.

Riktigt vad problemet med batteriernas livslängd skulle vara utvecklar han inte i intervjun. Studier har visat att Teslas batterier tappar omkring fem procent av kapaciteten efter 8.000 mils körning och efter 24.000 mils körning hade batteriet 90 procents kapacitet kvar. En taxifirma i England som körde Nissan Leaf hade 70 procents batterikapacitet kvar efter nästan 28.000 mil.

Enligt Takeshi Uchiyamada behövs två eller tre stora teknologiska genombrott för att elbilar ska kunna slå igenom på allvar. Toyota väljer alltså att vänta på "teknologiska genombrott" istället för att lansera en prisvärd elbil idag med räckvidd och laddtid som ändå fungerar hjälpligt för de flesta bilägares behov. Men Takeshi Uchiyamada erkänner också att någon form av elektrifiering är oundvikligt.

"När lagar och regler träder i kraft på platser som Kina och USA har biltillverkarna inget annat val än att rulla ut elbilar, eller så riskerar de att gå under. Toyota är inget undantag, men vi är skeptiska till att det skulle ske en snabb övergång till helt eldrivna bilar med tanke på problemen när det gäller bekvämlighet för användaren", säger han.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här tycker jag låter som en bra strategi.
Ja
67
113
Nej