Jaguar E-Type Concept Zero är ”världens vackraste elbil” med 300 hk elmotor

Jaguar E-Type Concept Zero är ”världens vackraste elbil” med 300 hk elmotor
Vem skulle kunna tro att den här skönheten är en elbil?

Du gillar klassiska sportvagnar men ogillar oljeläckage och avgaser som får dig spyfärdig? Då kan Jaguar E-Type Concept Zero var något för dig, med sin ljudlösa gång och helt utsläppsfria elmotor på 300 hk (220 kW). Dessutom är E-Type Concept Zero riktigt kvick och gör 0–100 km/h på 5,5 sekunder, vilket är sekunden snabbare än en original E-Type.

Jaguar E-Type Concept Zero är byggd hos "Jaguar Land Rover Classics", den egna fabriksavdelningen i Coventry som ägnar sig åt att originalrenovera gamla klassiker från Jaguar och Land Rover.

Projektet med Jaguar E-Type Concept Zero har letts av Tim Hanning, chefen för Jaguar Land Rover Classics. Tim äger flera sportbilar och hyser en stor kärlek till de gamla klassikerna, men inser också att nya tider stundar där städerna blir utsläppsfria.

För alla känsliga läsare ska vi direkt berätta att Jaguar Land Rover Classics och Tim Hanning inte begått övervåld på denna E-Type Roadster 1,5 från 1968. Hela drivlinan med den raka sexan och fyrväxlade lådan har lyfts ut och med samma monteringspunkter har elmotor och transmission monterats. Det går alltså att bygga tillbaka denna E-Type i framtiden, om man så önskar.

Batteripaketet är placerat framtill, under den långa motorhuven. Direkt efter sitter elmotorn, på den plats där den manuella växellådan fanns förut. Eldriften – inklusive batteripaket – sparar dessutom 46 kilo jämfört med förbränningsmotorn. För att spara energi har original strålkastare ersatts med LED-teknik och de gamla instrumenten är utbytta mot moderna mätare och skärmar i en kolfiberpanel.

Placeringen av batteripaket och elmotor ger samma viktfördelning som i en original E-Type. Eftersom vikten sänkts något finns inget behov av förstärkningar eller större bromsar. Den nytillverkade Jaguar E-Type Concept Zero är alltså till stora delar närbesläktad till originalbilen från 1968, om än något lättare och kvickare.

Den raka sexan, XK-motorn, producerades mellan 1949 och 1992, och användes i allt från XK120 till XJ6. Det gör att den elektriska drivlinan som Jaguar Land Rover Classics utvecklat går att använda i vilken som helst av dessa gamla Jaguarmodeller.

Enzo Ferrari medgav en gång att Jaguar E-Type var den vackraste bil som byggts. Och Jaguar Land Rover Classics kan därför med visst fog hävda att den nya Jaguar E-Type Concept Zero är "världens vackraste elbil".

Egentligen borde ingen som behöver fråga efter pris göra det, men frågan har ändå ställts. Tim Hanning berättar att priset för en komplett Jaguar E-Type Concept Zero ligger någonstans "över 300.000 pund". Alltså över 3,1 miljoner kronor, med nuvarande låga kurs för pundet. Kanske läget att slå till? Enligt Tim Hanning har man fått flera seriösa förfrågningar och det kan bli aktuellt med en liten serieproduktion av Jaguar E-Type Concept Zero.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Håller med, Jaguar E-Type Concept Zero är världens vackraste elbil!
Ja
166
23
Nej