BMW skruvar upp takten för elbilarna – men ger inte upp vätgastekniken

BMW skruvar upp takten för elbilarna – men ger inte upp vätgastekniken
BMW ska snabba på omställningen till eldrift. Tolv helt eldrivna bilar ska presenteras före 2025.

Det har funnits en del frågetecken kring hur BMW ska följa upp satsningarna på elbilar och hybrider. BMW var tidigt ute med modellerna i3 och i8 och nu gäller det att inte ge upp satsningen.

Det tyckte i alla fall BMW:s fackliga representant Manfred Schoch, som var tydlig med att det vore skadligt för hela företaget att inte investera i elbilar.

Nu kommer nya besked från BMW.

Målet: Köra om Audi och BMW

"Låt mig vara tydlig med en sak: när det gäller e-mobilitet ska BMW vara ledande i premiumsegmentet", sa Harald Krüger, styrelseordförande i BMW, inför öppnandet av bilsalongen i Frankfurt.

Enligt honom ska BMW erbjuda 25 "elektrifierade" modeller 2025, där 13 av dem ska vara någon form av hybridbil och tolv av dem blir rena elbilar. Han gjorde också klart att alla helt eldrivna BMW-modeller hamnar hos BMW i, den särskilda avdelningen som enbart utvecklar elbilar och hybridbilar.

Mer än så här vill BMW inte visa av elbilskonceptet som ska presenteras på Frankfurtsalongen.

Smygvisar nya elbilskonceptet

Ett första tecken på BMW:s nya elbilar ska presenteras snart, när Frankfurtsalongen öppnar. Det handlar om en helt eldriven konceptbil och ryktesspridningen om vad det kunde vara tog fart direkt. Många gissade att BMW äntligen skulle lansera modellen i5 som varit på gång i många år.

Om den verkligen får heta så återstår att se, men BMW har i alla fall skickat ut en teaserbild på modellen som ska börja byggas om två–tre år.

Betydligt längre räckvidd än idag

Tack vare bättre batteriteknik ska räckvidden i BMW:s nya elbilar och laddhybrider bli ordentligt mycket längre än idag. Elbilarna kan få räckviddssiffror på "mer än 64 mil" och laddhybriderna kan klara sig på eldrift i upp till tio mil.

De här siffrorna anges enligt den europeiska (och väldigt tillåtande) NEDC-körcykeln så vi kan snarare förvänta oss knappt 50 mils räckvidd i verkligheten för elbilarna och sju mil i laddhybriderna.

2015 visade BMW upp en forskningsbil baserad på i8 med bränslecellsteknik.

Lanserar "stor" bränslecellsbil

Men det är inte bara batterielbilar och laddhybrider som ska sänka utsläppen hos BMW. Utvecklingschefen Klaus Fröhlich har bekräftat att BMW ska bygga en stor, bränslecellsdriven bil senast 2025. Enligt honom passar tekniken bäst i större modeller så den skulle kunna dyka upp i till exempel suven X7 eller hos Rolls-Royce.

"Bränsleceller kommer bli av, men hur relevanta de blir för BMW vet vi inte än", säger han till Autocar.

BMW har länge experimenterat med bränslecellsbilar, som tankas med vätgas och släpper ut vattenånga ur avgasröret. 2015 visades en testbil baserad på i8 upp. BMW blir inte ensamma bland de tyska biltillverkarna att satsa på bränsleceller. Mercedes visade nyss upp suven GLC i vätgasutförande, och den kan dessutom laddas i ett uttag som andra laddhybridbilar.

Inte heller M-modellerna kommer undan BMW:s elektrifieringsplaner.

En intressant detalj är att även BMW:s M-modeller med fokus på prestanda ska få ta del av den elektrifierade strategin. BMW avslöjar inte vilka M-modeller som blir först ut med någon form av hybridteknik.

På Frankfurtsalongen visar BMW upp Minimodellen med eldrift. Bilen är ett koncept men det ska sättas i produktion 2019. Det finns inga detaljer om tekniken eller räckvidden än. Senare ska BMW också visa upp suven X3 med eldrift. Den börjar säljas 2020.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det låter som att BMW ligger bra till i omställningen till eldrift.
Ja
148
30
Nej