Volkswagen vägrar se Tesla som ett hot – och försvarar dieselmotorerna

"Ett företag som Volkswagen måste leda, inte följa."

Volkswagen vägrar se Tesla som ett hot – och försvarar dieselmotorerna
Volkswagen visar en uppdaterad version av konceptbilen ID Crozz på Frankfurtsalongen. Elbilen ska vara en blandning mellan suv och fyradörrars coupé. Den får fyrhjulsdrift och 306 hästkrafter. Räckvidden ligger på 50 mil enligt den europeiska NEDC-körcykeln.

Volkswagen ska satsa svindlande 190 miljarder kronor på att elektrifiera koncernens alla 300 olika bilmodeller till 2030.

Det innebär att modellerna kommer finnas i helt eller delvis eldrivna versioner. Storsatsningen består också av fyra helt nya batterifabriker.

2025 ska Volkswagens olika varumärken tillsammans ha 80 elektrifierade modeller, varav 50 blir helt eldrivna modeller och 30 laddhybrider. Det är betydligt fler än det tidigare målet på 30 elektrifierade modeller samma år – koncernen skruvar alltså upp tempot.

"Ett företag som Volkswagen måste leda, inte följa", säger Volkswagenchefen Matthias Müller.

"Inget kan stoppa omställningen i vår bransch och vi kommer leda den omställningen", fortsätter han.

Volkswagen gör samtidigt klart att dagens förbränningsmotorer kommer fungera som en "brygga in i framtiden", tills alla modeller är helt eldrivna.

Volkswagen skryter bland annat om hur alla dieselmotorer inom kort ska få SCR-katalysator (AdBlue-insprutning) och om att även bensinmotorer ska få partikelfilter som standard.

"Dieselbilarna som vi erbjuder idag är rena", säger Matthias Müller i en intervju med CNBC, och tillägger att dieselmotorn har "en fantastisk framtid".

Enligt honom är debatten om dieselbilar orättvis, och han ser inte Tesla som ett hot mot Volkswagen.

"Vi kan inte jämföra äpplen med päron. Tesla är ett företag som säljer färre än 100.000 bilar och vi säljer tio miljoner. Idag bränner Tesla tresiffriga miljonbelopp och vi har resultat på 12–13 miljarder euro per år, så jag tror vi måste vara realistiska här", säger han till CNBC.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Volkswagen är ledande inom elbilar.
Ja
55
252
Nej