Ladda hemma-bonus kan bli verklighet – regeringen satsar 270 miljoner

Snart kan det bli lite billigare att byta till elbil. Förutom att elbilspremien höjs till 60.000 kronor vill regeringen införa en premie för att installera elbilsladdning hemma.

Vissa biltillverkare har kampanjer där det ingår en laddbox med installation, men nu vill regeringen alltså införa ett statligt stöd för att elbilar och laddhybrider ska kunna laddas hemma. Det framgår av regeringens nya budgetproposition som lades fram under onsdagen.

Exakt hur hög hemmaladdningsstödet blir är inte klart, men klimatministern Isabella Lövin (MP) har tidigare hintat om att det kan handla om mellan 5.000 och 6.000 kronor. Det är dock inget som nämns i budgetpropositionen.

"Det kommer utkristalliseras under hösten", säger Hanna Björnfors, pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog (MP), till Recharge.

Regeringen avsätter totalt 90 miljoner kronor om året till stödet under 2018, 2019 och 2020. Hur många ladda hemma-premier det kommer räcka till återstår att se. Som jämförelse får den nya elcykelpremien 350 miljoner kronor om året.

Ladda hemma-stödet blir en del av Klimatklivet och privatpersoner får ansöka om stödet hos Naturvårdsverket. Vilka regler som gäller och för vem stödet ska gälla är inte klart.

Regeringen vill också göra en treårig satsning på att bygga fler laddstolpar längs alla svenska Europavägar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Det här är en bra idé!
Ja
153
33
Nej