Bilchefens varning: Det är eldrift som gäller – annars blir vi omkörda

Bilchefens varning: Det är eldrift som gäller – annars blir vi omkörda
Volkswagen är en av biljättarna som nu ställer om till eldrift efter många år av fokus på förbränningsmotorn.

Det var ingen dålig plan som tidigare Opelchefen Karl-Thomas Neumann satt och smidde på innan han avgick i samband med att märket såldes till Peugeot och Citroën.

Han ville omvandla Opel till ett helt eldrivet märke. Karl-Thomas Neumann såg helt enkelt ingen annan utväg än att "elektrifiera" Opel istället för att fortsätta förlita sig på förbränningsmotorn, som bara kommer bli dyrare att rena på ett rimligt sätt.

Biljättarna underskattar hur snabbt omställningen kommer gå

Karl-Thomas Neumann var tidigare chef för Opel, som han ville omvandla till ett helt eldrivet märke.

Nu tror den tidigare Opelchefen att både BMW, Mercedes och Volkswagen underskattat hur snabbt elbilsomställningen kommer gå. De behöver snabba på sina satsningar för att inte riskera att bli omkörda av uppstickare från Kina och USA, säger Karl-Thomas Neumann till tidningen Der Spigel.

Enligt honom kommer dieselmotorn långsamt dö ut.

"Det är dags att minska komplexiteten, alltså att utveckla färre olika motorer", säger han till Spiegel.

Mercedesägaren Daimler ligger illa till om de inte ställer om till eldrift, enligt Karl-Thomas Neumann.

Det är ingen hemlighet att Tesla är ett allvarligt hot för de tyska biltillverkarna, skriver tidningen. Märkets kultstatus är något som andra märken bara kan drömma om, enligt Karl-Thomas Neumann, och när Model 3 nu är på väg att tillverkas i större skala sker det samtidigt som dieseldebatten går varm.

Det skulle kunna vara droppen som får bägaren att rinna över för Tesla i Tyskland, som hittills haft ganska svårt att bryta igenom och locka köpare på den tyska marknaden. Tesla har till exempel fördubblat försäljningen i Tyskland under första halvåret 2017.

En del bilchefer tror "problemet Tesla" kommer lösa sig självt

Tyska bilköpare har inte valt elbil i någon större utsträckning hittills, men de nya miljözonerna i storstäderna kan ändra på det.

BMW:s utvecklingschef Klaus Fröhlich håller med om att elbilar haft svårt att få fotfäste i Tyskland. Han säger att Tyskland "pratar mycket om e-mobilitet, men det görs inte så mycket". Ett exempel är att flera tyska biltillverkare förra året gick ihop om att bygga nya snabbladdare. Hittills har inte en enda snabbladdare satts upp inom samarbetet, samtidigt som Tesla redan har över 6.700 Supercharger-laddare i världen.

En del bilchefer är övertygade om att "Teslaproblemet" kommer lösa sig självt. Enligt bilcheferna är batteritekniken inte tillräckligt utvecklad, Tesla går fortfarande med förlust och Model 3 har ännu inte börjat byggas i något större antal. Men även om Tesla skulle försvinna kommer förändringen drivas på av kinesiska bolag, skriver Der Spiegel.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag håller med – biltillverkarna måste ställa om till eldrift, annars finns de inte kvar om några år.
Ja
343
74
Nej